SZYBKIE BUŁECZKI ŚNIADANIOWE
Ekspresowe bułeczki z mąki pszennej chlebowej oraz płatków jaglanych... bez wyrabiania, czekania i miksera 😉 Gotowe w 30 minut razem z pieczeniem! Wystarczy tylko zmieszać wszystkie składniki w misce za pomocą łyżki. Prawda, że proste?
Jest to mój autorski przepis - kolejny eksperyment, który zakończył się sukcesem 😀 Dzięki dodatkowi sody oraz octu bułeczki pięknie rosną, gdyż soda dobrze reaguje w środowisku kwaśnym - w procesie tym powstaje dwutlenek węgla, który spulchnia ciasto.
Pomysł na szybkie domowe bułeczki idealne na śniadanie lub gdy w domu nagle zabraknie pieczywa. Z podanej porcji wychodzi 8 małych bułeczek. Najlepsze są na świeżo.
Przynajmniej wiemy co jemy 😉
- 2 szklanki mąki pszennej chlebowej
- 1 szklanka płatków jaglanych
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cukru
- 4 łyżki oliwy
- 1 łyżka octu słodowego Octim
- 300 ml ciepłej wody
Wykonanie:
Do ciepłej, przegotowanej wody dodajemy ocet i mieszamy.
Do miski wsypujemy mąkę, płatki jaglane, sól, sodę oraz cukier. Mieszamy. Dodajemy oliwę oraz wlewamy wodę z octem. Wszystko dokładnie mieszamy za pomocą łyżki.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy na nią masę za pomocą łyżeczki, formując bułeczki. Wierzch każdej bułeczki możemy posypać płatkami jaglanymi. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 z termoobiegiem lub 220 bez termoobiegu na około 20-25 min. Studzimy na kratce.
* Wpis powstał we współpracy z Octim
* Wpis powstał we współpracy z Octim
Przypominają mi ciasteczka ;P
OdpowiedzUsuńA smakują jak bułeczki ;)
UsuńBardzo lubię domowe pieczywo, a takie szybkie bułeczki to idealny pomysł na śniadanko :)
OdpowiedzUsuńSą idealne, gdy szybko potrzebujemy pieczywa :)
UsuńDomowe bułeczki są najsmaczniejsze:)Fajnie ci wyszły.
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńJakie proste w wykonaniu i szybkie. W sam raz na śniadanie :)
OdpowiedzUsuńNa śniadanko idealne :)
UsuńSmacznie się prezentują. :)
OdpowiedzUsuńA jeszcze lepiej smakują :D
UsuńDomowe są super :-)
OdpowiedzUsuńNie ma jak domowe :)
UsuńSuperowe! Domowe najlepsze :)
OdpowiedzUsuńhttps://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
No jasne, nie ma jak domowe :)
Usuńwspaniałe bułeczki <3
OdpowiedzUsuńDziękuję!
UsuńSuper pomysł na ekspresowe domowe bułeczki :)
OdpowiedzUsuńCieszę się, dziękuję :)
Usuńwyglądają ine niezwykle smakowicie :D
OdpowiedzUsuńI tak właśnie smakują :)
UsuńPodoba mi się dodatek płatków jaglanych, muszą byś bardzo smaczne :).
OdpowiedzUsuńCieszę się, Są smaczne :)
UsuńTakie bułeczki na ciepło nawet solo chętnie byśmy zjadły :D
OdpowiedzUsuńJa też je same wcinałam :P
UsuńWyglądają bardzo apetycznie, w sam raz na śniadanie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
Usuńczy mogę pominąć ocet bądź czymś zastąpić ?
OdpowiedzUsuńJurla
To zamiast octu i wody można dodać kefiru lub maślanki, bo potrzebne jest kwaśne środowisko by soda reagowała
Usuń