SOS Z AJWAREM I KURCZAKIEM
Prosty i bardzo smaczny sos pomidorowo-paprykowy z dodatkiem kurczaka, ajwaru oraz kaparów, które nadają mu wyrazistego smaku. Jego przygotowanie to zaledwie 20 minut! Idealnie sprawdzi się jako sos do makaronów, ryżu czy ziemniaków - co kto lubi 😏
Ajwar to klasyczna bałkańska pasta na bazie papryki i bakłażana. Ajvar firmy Rolnik jest to łagodna w smaku kompozycja soczystych warzyw – papryki, bakłażanów, marchwi, pomidorów i cebuli, smażonych na złocistym oleju słonecznikowym i doprawionych mieszanką aromatycznych przypraw. Z pewnością wzbogaci smak mięs, sosów, serów czy kanapek.
Ja jako miłośniczka różnego rodzaju makaronów sos podałam z makaronem typu świderki...Mniam!
Ajwar to klasyczna bałkańska pasta na bazie papryki i bakłażana. Ajvar firmy Rolnik jest to łagodna w smaku kompozycja soczystych warzyw – papryki, bakłażanów, marchwi, pomidorów i cebuli, smażonych na złocistym oleju słonecznikowym i doprawionych mieszanką aromatycznych przypraw. Z pewnością wzbogaci smak mięs, sosów, serów czy kanapek.
Ja jako miłośniczka różnego rodzaju makaronów sos podałam z makaronem typu świderki...Mniam!
Składniki:
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 filet z kurczaka
- 1 papryka czerowna
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 5-6 łyżek Ajvaru Rolnik
- 1/2 szklanki soku pomidorowego
- 1 łyżka kaparów
- oliwa do smażenia
- sól, pieprz
- papryka słodka mielona
- papryka chili
Wykonanie:
Cebulę oraz czosnek obieramy i drobno siekamy. Podsmażamy do zeszklenia na rozgrzanej oliwie. Paprykę myjemy, usuwamy nasiona i kroimy w kostkę. Dodajemy do zeszklonej cebuli i podsmażamy chwilkę. Filet z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy i kroimy w kostkę. Wrzucamy na patelnię i smażymy do momentu, aż nie będzie surowy. Następnie dodajemy pomidory w puszce, smażymy kilka minut, aż się lekko rozgotują i dodajemy ajwar oraz wlewamy sok pomidorowy. Na końcu wrzucamy kapary. Przyprawiamy do smaku pieprzem, solą, papryką słodką mieloną oraz papryką chili. Trzymamy na ogniu jeszcze przez około 2-3 min. Podajemy z makaronem, ryżem lub ziemniakami.
* Wpis powstał we współpracy z Rolnik
Bardzo apetycznie wygląda i jestem pewna, że wspaniale smakuje :)
OdpowiedzUsuńJest pyszne :)
UsuńZnam tę pastę Ajwar, jest bardzo smaczna idealna do mięs:)
OdpowiedzUsuńOj tak, do mięs jest super :)
UsuńŚwietne danie, jeśli brakuje nam czasu, a chcemy szybko zjeść coś sycącego i smacznego
OdpowiedzUsuńTo prawda, jest idealne, gdy nam się śpieszy, a jesteśmy głodni :)
UsuńNie znam tego i koniecznie muszę wypróbować, bo to raczej takie danie na szybko
OdpowiedzUsuńa ja ostatnio takie lubię, dlatego często kupuję salsę paprykową i grillowy rarytas z https://eterno.pl jednak dla odmiany chętnie spróbowałabym ajwar :)
Polecam spróbować :)
UsuńTeż lubimy takie szybkie dania :D
OdpowiedzUsuńSuper!
UsuńPyszny obiadek :) Ja kiedyś kupiłam ajwar, ale oczywiście ostry i za pierwszym razem jak go użyłam danie było naprawdę ogniste :) Potem już mniej go dodawałam :)
OdpowiedzUsuńTutaj w wersji łagodnej :)
Usuń