SOS Z AJWAREM I KURCZAKIEM

Prosty i bardzo smaczny sos pomidorowo-paprykowy z dodatkiem kurczaka, ajwaru oraz kaparów, które nadają mu wyrazistego smaku. Jego przygotowanie to zaledwie 20 minut! Idealnie sprawdzi się jako sos do makaronów, ryżu czy ziemniaków - co kto lubi 😏
Ajwar to klasyczna bałkańska pasta na bazie papryki i bakłażana. Ajvar firmy Rolnik jest to łagodna w smaku kompozycja soczystych warzyw – papryki, bakłażanów, marchwi, pomidorów i cebuli, smażonych na złocistym oleju słonecznikowym i doprawionych mieszanką aromatycznych przypraw. Z pewnością wzbogaci smak mięs, sosów, serów czy kanapek.
Ja jako miłośniczka różnego rodzaju makaronów sos podałam z makaronem typu świderki...Mniam!
  

Składniki:
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 filet z kurczaka
  • 1 papryka czerowna
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 5-6 łyżek Ajvaru Rolnik
  • 1/2 szklanki soku pomidorowego
  • 1 łyżka kaparów
  • oliwa do smażenia
  • sól, pieprz
  • papryka słodka mielona
  • papryka chili
Wykonanie:

Cebulę oraz czosnek obieramy i drobno siekamy. Podsmażamy do zeszklenia na rozgrzanej oliwie. Paprykę myjemy, usuwamy nasiona i kroimy w kostkę. Dodajemy do zeszklonej cebuli i podsmażamy chwilkę. Filet z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy i kroimy w kostkę. Wrzucamy na patelnię i smażymy do momentu, aż nie będzie surowy. Następnie dodajemy pomidory w puszce, smażymy kilka minut, aż się lekko rozgotują i dodajemy ajwar oraz wlewamy sok pomidorowy. Na końcu wrzucamy kapary. Przyprawiamy do smaku pieprzem, solą, papryką słodką mieloną oraz papryką chili. Trzymamy na ogniu jeszcze przez około 2-3 min. Podajemy z makaronem, ryżem lub ziemniakami.






  

* Wpis powstał we współpracy z Rolnik



Komentarze

  1. Bardzo apetycznie wygląda i jestem pewna, że wspaniale smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Znam tę pastę Ajwar, jest bardzo smaczna idealna do mięs:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetne danie, jeśli brakuje nam czasu, a chcemy szybko zjeść coś sycącego i smacznego

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, jest idealne, gdy nam się śpieszy, a jesteśmy głodni :)

      Usuń
  4. Nie znam tego i koniecznie muszę wypróbować, bo to raczej takie danie na szybko
    a ja ostatnio takie lubię, dlatego często kupuję salsę paprykową i grillowy rarytas z https://eterno.pl jednak dla odmiany chętnie spróbowałabym ajwar :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszny obiadek :) Ja kiedyś kupiłam ajwar, ale oczywiście ostry i za pierwszym razem jak go użyłam danie było naprawdę ogniste :) Potem już mniej go dodawałam :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny