SERNIK DYNIOWY
I kolejny sernik do mojej kolekcji... tym razem nieco inny - pieczony sernik dyniowy z serka mascarpone i jogurtu greckiego, na cienkim spodzie biszkoptowym. Jest to lżejsza i mniej kaloryczna wersja sernika. Delikatny i puszysty ... jest rewelacyjny! Korzystajcie póki dynia w sklepie 😉
Składniki:
Spód:
Wykonanie:
Zaczynamy od przygotowania puree dyniowego. Dynię obieramy ze skórki, usuwamy pestki oraz włóknisty środek i kroimy na mniejsze kawałki. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 200 stopni na 15-20 min. Studzimy i blenduje na gładkie puree.
Spód: Mąkę pszenna mieszamy z mąką kukurydzianą. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ze szczyptą soli ubijamy mikserem na sztywną pianę. Dodajemy stopniowo cukier, a następnie rozbełtane żółtka, nie przerywając miksowania. Na końcu dodajemy przesiane przez sito zmieszane oba rodzaje mąki i delikatnie mieszamy łyżką drewnianą tak, aby nie pozostały grudki mąki. Gotową masę wylewamy na dno tortownicy, wyłożone papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 8-10 min. aż będzie złocistobrązowy. Następnie wykładamy z tortownicy i studzimy.
Masa: Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z cukrem. Następnie dodajemy do żółtek kolejno: serek mascarpone, jogurt grecki, wystudzone puree z dyni, ekstrakt z wanilii i mąkę ziemniaczaną. Miksujemy na jednolitą masę. Na końcu dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy łyżką drewnianą.
Wystudzony spód wkładamy ponownie do tortownicy i wykładamy na niego gotową masę sernikową. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 170 stopni i pieczemy przez 50-60 min. Studzimy w wyłączonym piekarniku. Gotowy, wystudzony sernik posypujemy przed podaniem cukrem pudrem.
Rada:
Wyczytałam, że sernik ma intensywniejszy smak dyniowy, gdy puree z dyni przygotujemy wcześniej i zamrozimy. W czasie rozmrażania rozwarstwi się i będziemy mogli odlać płyn, pozostawiając sam miąższ.
Składniki:
Spód:
- 3 jajka
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- szczypta soli
- ok. 700 g dyni (ważonej ze skórką)
- 250 g serka mascarpone
- 250 g jogurtu greckiego
- 5 łyżek cukru
- 3 jajka
- 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- szczypta soli
- cukier puder (do posypania)
Wykonanie:
Zaczynamy od przygotowania puree dyniowego. Dynię obieramy ze skórki, usuwamy pestki oraz włóknisty środek i kroimy na mniejsze kawałki. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 200 stopni na 15-20 min. Studzimy i blenduje na gładkie puree.
Spód: Mąkę pszenna mieszamy z mąką kukurydzianą. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ze szczyptą soli ubijamy mikserem na sztywną pianę. Dodajemy stopniowo cukier, a następnie rozbełtane żółtka, nie przerywając miksowania. Na końcu dodajemy przesiane przez sito zmieszane oba rodzaje mąki i delikatnie mieszamy łyżką drewnianą tak, aby nie pozostały grudki mąki. Gotową masę wylewamy na dno tortownicy, wyłożone papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 8-10 min. aż będzie złocistobrązowy. Następnie wykładamy z tortownicy i studzimy.
Masa: Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z cukrem. Następnie dodajemy do żółtek kolejno: serek mascarpone, jogurt grecki, wystudzone puree z dyni, ekstrakt z wanilii i mąkę ziemniaczaną. Miksujemy na jednolitą masę. Na końcu dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy łyżką drewnianą.
Wystudzony spód wkładamy ponownie do tortownicy i wykładamy na niego gotową masę sernikową. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 170 stopni i pieczemy przez 50-60 min. Studzimy w wyłączonym piekarniku. Gotowy, wystudzony sernik posypujemy przed podaniem cukrem pudrem.
Rada:
Wyczytałam, że sernik ma intensywniejszy smak dyniowy, gdy puree z dyni przygotujemy wcześniej i zamrozimy. W czasie rozmrażania rozwarstwi się i będziemy mogli odlać płyn, pozostawiając sam miąższ.
P.S. Przepis pochodzi z mojego bloga ALE Ciachoo!
Uwielbiam serniki :) Świetnie wygląda :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
UsuńNie jadłam nigdy sernika dyniowego. Ciekawe jak smakuje :)
OdpowiedzUsuńPolecam bo jest pyszny :)
UsuńWygląda rewelacyjnie, bardzo kuszący słoneczny kolor :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńMusi być obłędny <3
OdpowiedzUsuńDyniowe serniki u nas ostatnio królują :D
Jest naprawdę smakowity :) U mnie też szał dyniowy :P
Usuńwow,ale boski!
OdpowiedzUsuńDziękuję!
UsuńWygląda pysznie:)
OdpowiedzUsuńI tak też smakuje :)
UsuńNie mogłabym mu się oprzeć. Kolor zniewala:)
OdpowiedzUsuńTo prawda, kolorek ma nieziemski ;)
UsuńWłaśnie piecze się mój sernik dyniowy, mam tylko pytanie , bo w przepisie nie ma żadnego tłuszczu, masła czy oleju . Tak powinno być. ..?
OdpowiedzUsuńBez obawy, tak powinno być :)
Usuń