SERNIK DYNIOWY

I kolejny sernik do mojej kolekcji... tym razem nieco inny - pieczony sernik dyniowy z serka mascarpone i jogurtu greckiego, na cienkim spodzie biszkoptowym. Jest to lżejsza i mniej kaloryczna wersja sernika. Delikatny i puszysty ... jest rewelacyjny!  Korzystajcie póki dynia w sklepie 😉



Składniki:

Spód:

  • 3 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • szczypta soli
Masa serowa:
  • ok. 700 g dyni (ważonej ze skórką)
  • 250 g serka mascarpone
  • 250 g jogurtu greckiego
  • 5 łyżek cukru
  • 3 jajka
  • 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • szczypta soli
  • cukier puder (do posypania)

Wykonanie:


Zaczynamy od przygotowania puree dyniowego. Dynię obieramy ze skórki, usuwamy pestki oraz włóknisty środek i kroimy na mniejsze kawałki. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 200 stopni na 15-20 min. Studzimy i blenduje na gładkie puree.
Spód: Mąkę pszenna mieszamy z mąką kukurydzianą. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ze szczyptą soli ubijamy mikserem na sztywną pianę. Dodajemy stopniowo cukier, a następnie rozbełtane żółtka, nie przerywając miksowania. Na końcu dodajemy przesiane przez sito zmieszane oba rodzaje mąki i delikatnie mieszamy łyżką drewnianą tak, aby nie pozostały grudki mąki. Gotową masę wylewamy na dno tortownicy, wyłożone papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 8-10 min. aż będzie złocistobrązowy. Następnie wykładamy z tortownicy i studzimy.
Masa: Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z cukrem. Następnie dodajemy do żółtek kolejno: serek mascarpone, jogurt grecki, wystudzone puree z dyni, ekstrakt z wanilii i mąkę ziemniaczaną. Miksujemy na jednolitą masę. Na końcu dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy łyżką drewnianą.
Wystudzony spód wkładamy ponownie do tortownicy i wykładamy na niego gotową masę sernikową. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 170 stopni i pieczemy przez 50-60 min. Studzimy w wyłączonym piekarniku. Gotowy, wystudzony sernik posypujemy przed podaniem cukrem pudrem.


Rada:


Wyczytałam, że sernik ma intensywniejszy smak dyniowy, gdy puree z dyni przygotujemy wcześniej i zamrozimy. W czasie rozmrażania rozwarstwi się i będziemy mogli odlać płyn, pozostawiając sam miąższ.





P.S. Przepis pochodzi z mojego bloga ALE Ciachoo!

Komentarze

  1. Uwielbiam serniki :) Świetnie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie jadłam nigdy sernika dyniowego. Ciekawe jak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda rewelacyjnie, bardzo kuszący słoneczny kolor :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Musi być obłędny <3
    Dyniowe serniki u nas ostatnio królują :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie mogłabym mu się oprzeć. Kolor zniewala:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Właśnie piecze się mój sernik dyniowy, mam tylko pytanie , bo w przepisie nie ma żadnego tłuszczu, masła czy oleju . Tak powinno być. ..?

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny