SAŁATKA Z RUKOLI I GRUSZKI

Staram się dbać o dietę moją oraz mojej rodziny, dlatego różnego rodzaju sałatki są u nas na porządku dziennym. Zresztą bardzo je lubimy 😉 Bardzo często jadamy je na kolację...
Tym razem, prostą sałatkę z rukoli i gruszek z dodatkiem serka wędzonego i orzechów nerkowca postanowiłam wzbogacić Miksturą Olei Hepa. Jest to mieszanina nierafinowanych olei tłoczonych na zimno, takich jak: olej z nasion ostropestu (75,54%), olej z nasion lnu (9,94%), olej z czarnuszki (9,94%), a także ekstraktu z ostropestu (0,57%). Zawiera sylimarynę i fosfolipidy - to składniki, które wspomagają regenerację wątroby oraz pomagają w prawidłowym jej funkcjonowaniu. Ma także korzystny wpływ na cały nasz organizm. Więcej na temat Mikstury Olei Hepa możecie przeczytać  ⇒ tutaj
Sałatkę podałam ze ślimaczkami z ciasta francuskiego, nadzianymi pastą warzywną. Dla mnie idealne połączenie - nie dość, że bardzo smaczne to zdrowe i lekkie. Takie kolacje najbardziej mi odpowiadają bo nie czuję się po nich ociężała, no i nie mam wyrzutów sumienia 😉
A Wy jakie kolacje lubicie?


Składniki:
  • 1 op. rukoli
  • 1 duża gruszka
  • 2 małe serki wędzone (typu oscypki)
  • garść orzechów nerkowca
  • 2 łyżki Mikstury Olei Hepa dr Gaja
  • sól, pieprz
Dodatkowo:
  • 1 op. ciasta francuskiego
  • 1 słoiczek pasty warzywnej (dowolnej)
Wykonanie:

Rukolę przenosimy na sitko i myjemy pod bieżącą wodą. Odsączamy i osuszamy z wody.
Gruszkę obieramy ze skóry, wydrążamy nasiona i kroimy w kostkę. Serki również kroimy w kostkę. Do miski wrzucamy rukolę, kostki gruszek oraz serka wędzonego i orzechy nerkowca. Wszystko polewamy miksturą olei Hepa oraz przyprawiamy pieprzem i solą. Całość mieszamy.
Możemy też sałatkę podać na talerzu, bez mieszania składników - na dnie rukola, następnie kawałki gruszek, serka i orzechy, a całość polana olejem.

Sałatka świetnie smakuje z ślimaczkami z ciasta francuskiego:
Rozwijamy świeże ciasto francuskie i dokładnie smarujemy go ulubioną pastą warzywną. Zwijamy w rulon i ostrym nożem kroimy w plastry ok. 1 cm. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 15-20 min. Możemy je podawać na ciepło lub na zimno.  

   


  
  

* Wpis powstał we współpracy z propharma24.pl


Komentarze

  1. Bardzo apetyczna sałatka, jakoś ostatnio zajadam się śliwkami, a o gruszkach zapomniałam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja to jestem maniaczka gruszek i ostatnio rządzą w mojej kuchni pod różnymi postaciami :D

      Usuń
  2. Świetne połączenie gruszki i rukoli :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniała, zdrowa i bardzo pożywna sałatka :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Genialna! Kocham połączenie owoców w sałatkach :)

    OdpowiedzUsuń
  5. O takiej mieszance olei jeszcze nie słyszałam, brzmi ciekawie :).

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie lubię rukoli Ale reszta mi pasuje. Dawno nie jadłam gruszek :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny