POPCORNOWA POKUSA
Popcornowa pokusa to ciasto bazujące na napoleonce, ale z pewnym urozmaiceniem...słodkim kajmakiem oraz słonym popcornem. Całe ciasto to słodko-słony duet: warstwa słonych krakersów przełożona słodką masą budyniową, na to kolejna warstwa słonych krakersów, następnie bardzo słodki kajmak i słony popcorn na wierzch - mega uzależniające! Plusem jest też, że to ciasto bez pieczenia, bardzo szybkie i proste w przygotowaniu. Polecane, gdy potrzebna jest duża dawka przyjemności 😉
Wykonanie:
Formę smarujemy masłem, obsypujemy bułką tartą i wykładamy krakersami. Do garnka wlewamy 3 szklanki mleka, dodajemy cukier, cukier waniliowy i masło. Zawartość garnka zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem, żółtkami i mąką, a następnie wlewamy do gotującego mleka. Gotujemy ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje. Gorącą masę wylewamy do formy wyłożonej krakersami, a następnie przykrywamy kolejną warstwą krakersów. Studzimy. Po ostudzeniu na krakersach rozsmarowujemy kajmak i wierch posypujemy obficie popcornem. Czekoladę topimy z masłem w kąpieli wodnej i polewamy ciasto. Wstawiamy do lodówki.
Składniki:
- 2 op. krakersów
- 4 szklanki mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 1 op. cukru waniliowego
- 150 g masła
- 4 żółtka
- 1 budyń śmietankowy
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 op. puszki kajmaku
- popcorn z solą
- 30 g czekolady gorzkiej
- 1/2 łyżeczki masła
Formę smarujemy masłem, obsypujemy bułką tartą i wykładamy krakersami. Do garnka wlewamy 3 szklanki mleka, dodajemy cukier, cukier waniliowy i masło. Zawartość garnka zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem, żółtkami i mąką, a następnie wlewamy do gotującego mleka. Gotujemy ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje. Gorącą masę wylewamy do formy wyłożonej krakersami, a następnie przykrywamy kolejną warstwą krakersów. Studzimy. Po ostudzeniu na krakersach rozsmarowujemy kajmak i wierch posypujemy obficie popcornem. Czekoladę topimy z masłem w kąpieli wodnej i polewamy ciasto. Wstawiamy do lodówki.
P.S. Przepis pochodzi z mojego bloga ALE Ciachoo!
słodka pokusa :)
OdpowiedzUsuńi to nawet bardzo słodka :)
UsuńBardzo ładnie wyglada ;)
OdpowiedzUsuńI równie dobrze smakuje ;)
UsuńŚlicznie wygląda :) Na pewno mega smakuje :)
OdpowiedzUsuńAniu, jest pyszne :)
UsuńTakiego jeszcze nie jadłam. Pomysłowe:)
OdpowiedzUsuńPolecam spróbować :)
UsuńWygląda super, na pewno zaskoczy gości :)
OdpowiedzUsuńU mnie byli pod wrażeniem ;)
Usuńwygląda bajecznie, już sobie wyobrażam ten smak.
OdpowiedzUsuńDziękuję - jest pyszne :)
UsuńRewelacyjne:)Trochę przypomina mi słynne ciasto 3Bit:)
OdpowiedzUsuńCoś w tym stylu ;)
UsuńSuper pomysł takiego ciacha jeszcze nie widziałam :D
OdpowiedzUsuńDziękuję, to taka moja wariacja :)
UsuńNie lubie popcornu, ale tutaj kusi :)
OdpowiedzUsuńMożna bez popcornu ;)
UsuńWygląda smakowicie i bardzo ciekawie :D
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
UsuńRewelacyjne ciasto :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńMy też bardzo lubimy dodawać do ciast popcorn :D Jest to naprawdę fajny i niebanalny dodatek :D
OdpowiedzUsuńOj tak, super się prezentuje :)
UsuńA wymiary blachy ??? Rzadko kiedy są podawane w przepisach co bardzo utrudnia ukończenia z sukcesem przepisu...
OdpowiedzUsuńWymiary blachy w której robiłam to 21x31 cm.
UsuńPostaram się pisać w przepisach rozmiary blach, a ciasta na pewno wyjdą w każdej standardowej blaszce;)
Zazwyczaj ja biorę pierwszą lepszą jaka mam pod ręką dlatego jakoś nie przywiązuje do tego uwagi :D Poprawię się :)