NADZIANE PAPRYCZKI
Czerwone papryki nadziewane mieszanką kaszy pęczak i zielonej soczewicy z dodatkiem kurczaka oraz pieczarek, zapieczone z żółtym serem...to świetna przystawka czy przekąska na wieczór z przyjaciółmi 😊 Można przygotować je znacznie wcześniej, a do piekarnika włożyć tuż przed przybyciem gości, aby podać je na gorąco. Nadziewane papryczki świetnie smakują i również super się prezentują, a do tego są bardzo proste w wykonaniu. Goście będą zachwyceni!
Składniki:
Składniki:
- 4 papryki czerwone
- 2 cebule
- 1 filet z kurczaka
- 200 g pieczarek
- 50 g soczewicy zielonej ( ok. 1/4 szklanki)
- 100 g kaszy pęczak ( ok. 1/2 szklanki)
- 1/2 szklanki bulionu drobiowego Krakus
- 1 i 1/2 szklanki wody
- 100 g sera żółtego
- 1 jajko
- sól, pieprz
- papryka słodka mielona
- papryka chili
- olej do smażenia
Wykonanie:
Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy do zeszklenia na rozgrzanym oleju. Filet z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do cebuli i smażymy do momentu, aż nie będzie surowy. Przyprawiamy pieprzem, solą, papryką słodką mieloną oraz papryką chili. Pieczarki obieramy ze skóry i kroimy w kostkę. Wrzucamy na patelnię do kurczaka i smażymy, aż cała woda wyparuje z pieczarek. Zestawiamy z ognia.
Kaszę pęczak razem z soczewicą zieloną płuczemy na sitku pod bieżącą wodą. W garnku zagotowujemy wodę, wlewamy bulion drobiowy i wrzucamy pęczak z soczewicą. Gotujemy około 15-20 min., aż cała woda zostanie wchłonięta. Następnie mieszamy z kurczakiem i pieczarkami. Przyprawiamy do smaku, jeśli to konieczne. Do farszu dodajemy jajko i dokładnie mieszamy.
Papryki myjemy, osuszamy, kroimy na pół i usuwamy nasiona. Połówki papryk napełniamy przygotowanym farszem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 20 min.
Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Po 20 min. papryki wyciągamy, posypujemy wierzch startym żółtym serem i wkładamy do piekarnika jeszcze na 5 min.
Podajemy na gorąco.
Przepis bierze udział w akcji kulinarnej: Gotuj z Krakusem #smacznie i szybko!
#krakus #smacznieiszybko
Przepis bierze udział w akcji kulinarnej: Gotuj z Krakusem #smacznie i szybko!
#krakus #smacznieiszybko
Na obiad i na kolacje ;)
OdpowiedzUsuńW sumie pasują o każdej porze, no może z wyjątkiem śniadania ;)
UsuńUwielbiam paprykę :) Rewelacyjny pomysł :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Aniu :)
UsuńI ten ból, kiedy ma się ochotę na paprykę, ale nie może się jej jeść.
OdpowiedzUsuńWspółczuję ...
UsuńUwielbiam faszerowane warzywka :-)
OdpowiedzUsuńJa też :)
UsuńWyglądają dobrze! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńUwielbiamy faszerowane zarówno papryki jak i pomidory :D
OdpowiedzUsuńJa faszeruję prawie każde warzywo, które się nadaje ;)
UsuńŚwietny farsz, bardzo lubię pęczak :) Smakowicie się prezentują :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
Usuń