TRADYCYJNE ROGALE DOMOWE

Uwielbiam je ! Delikatnie słodkie rogale drożdżowe posypane makiem. Jak tylko je widzę to nie przepuszczę...Kojarzą mi się z dzieciństwem i małą piekarnią " na Edukacji" w moim rodzinnym mieście. Nigdy wcześniej nie próbowałam robić ich w domu, nawet przez myśli mi to nie przeszło. Zawsze myślałam, że takie pieczywo wychodzi tylko w piekarni 😉 Ale na szczęście zmieniło się moje myślenie, no i... lubię wyzwania. Wyszły obłędne! Lepsze niż oryginał. Same byłam zaskoczona.
Świetnie smakują na słodko z dżemem lub miodem, ale dla mnie najlepsze są same "na sucho" 😊


Składniki:
  • 500 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 250 ml mleka
  • 50 g masła
  • 2 łyżki + 1 łyżeczka cukru
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 żółtka (do posmarowania wierzchu)
  • mak (do posypania)

Wykonanie:

Mleko lekko podgrzewamy, aby było ciepłe. W 100 ml ciepłego mleka rozpuszczamy 1 łyżeczkę cukru oraz pokruszone drożdże. Rozczyn przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na około 20 min., aby wyrósł.
Masło topimy i studzimy. Jajka ucieramy z 2 łyżkami cukru. Następnie utarte jajka łączymy z rozczynem, solą i przesianą mąką. Wyrabiamy ciasto stopniowo dodając resztę ciepłego mleka na zmianę z mąką. Na końcu dodajemy wystudzone roztopione masło i zagniatamy ciasto, aż cały tłuszcz się wchłonie i ciasto będzie odchodziło od dłoni. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę, aby wyrosło (Ja zawinęłam w koc i super wyrosło 😉)
Po tym czasie, ciasto dzielimy na 2 części. Każdą część ciasta rozwałkowujemy na kształt koła i dzielimy na ósemki. Każdy trójkąt zwijamy od podstawy do wierzchołka, aby powstał rogal. Gotowe rogale układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odstępach. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na 30 min., aby podrosły.
Żółtka roztrzepujemy i smarujemy nimi wierch rogali. Posypujemy makiem. Rogale wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 200 stopni i pieczemy 15 min. Studzimy na kratce.




Komentarze

  1. Przepiękne! Wyglądają tak bardzo apetycznie, że aż mam ochotę sięgnąć po jednego.

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię wszystko co jest na drożdżach.Pysznie wyglądają Twoje rogaliki -:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Te rogale wyglądają bardzo apetycznie :) Aż ślinka leci :)

    OdpowiedzUsuń
  4. wyglądają nieziemsko, idealne do kawy na śniadanie

    OdpowiedzUsuń
  5. U nas też tato zawsze takie rogale kupował i nigdy nam przez myśl wtedy nie przeszło, że można samemu upiec :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak to się mówi "potrzeba matką wynalazków" - miałam ochotę na takie rogale a nigdzie ich nie było, więc postanowiłam sama sobie upiec :D

      Usuń
  6. jakoś z animi nie przepadam. Za to mini rogaliki drożdzowe kochałam i tęsknię...

    OdpowiedzUsuń
  7. Cudnie Ci wyszły, przepis zapisuję :-)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny