SOS OGÓRKOWO-CZOSNKOWY

Sos ogórkowo-czosnkowy na bazie jogurtu greckiego to znany grecki dip o nazwie tzatziki. Podawany jest jako dodatek do dań z grilla, mięs, warzyw czy grzanek - jest to najpopularniejsza przystawka w kuchni greckiej. Oryginalny sos tzatziki składa się z jogurtu greckiego, ogórków, czosnku oraz odrobiny oliwy, natomiast mój sos to taka trochę podróbka tego greckiego 😉 Stworzyłam własną wersję, która smakuje mi najlepiej - na bazie gęstego jogurtu naturalnego z dodatkiem majonezu oraz koperku. Oczywiście możemy dać jogurt grecki, ale wtedy sos będzie bardziej kaloryczny.
Pewnie teraz sobie myślicie, że ten majonez to profanacja sosu tzatziki, ale sami spróbujcie i oceńcie 😉 



Składniki:

  • 200 g jogurtu naturalnego gęstego lub jogurtu greckiego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 ogórki gruntowe
  • 1 łyżka majonezu
  • 1/2 pęczka koperku
  • sól, pieprz
Wykonanie:

Ogórki obieramy ze skóry, myjemy, osuszamy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Ząbki czosnku obieramy i przeciskamy przez praskę. Koperek myjemy, osuszamy i drobno siekamy.
W misce mieszamy ze sobą jogurt z majonezem, dodajemy odciśnięte z soku ogórki, czosnek oraz koperek. Dokładnie wszystko mieszamy i przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Najlepiej smakuje schłodzony w lodówce.

  
  

Komentarze

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny