SOS OGÓRKOWO-CZOSNKOWY
Sos ogórkowo-czosnkowy na bazie jogurtu greckiego to znany grecki dip o nazwie tzatziki. Podawany jest jako dodatek do dań z grilla, mięs, warzyw czy grzanek - jest to najpopularniejsza przystawka w kuchni greckiej. Oryginalny sos tzatziki składa się z jogurtu greckiego, ogórków, czosnku oraz odrobiny oliwy, natomiast mój sos to taka trochę podróbka tego greckiego 😉 Stworzyłam własną wersję, która smakuje mi najlepiej - na bazie gęstego jogurtu naturalnego z dodatkiem majonezu oraz koperku. Oczywiście możemy dać jogurt grecki, ale wtedy sos będzie bardziej kaloryczny.
Pewnie teraz sobie myślicie, że ten majonez to profanacja sosu tzatziki, ale sami spróbujcie i oceńcie 😉
Składniki:
Pewnie teraz sobie myślicie, że ten majonez to profanacja sosu tzatziki, ale sami spróbujcie i oceńcie 😉
Składniki:
- 200 g jogurtu naturalnego gęstego lub jogurtu greckiego
- 2 ząbki czosnku
- 2 ogórki gruntowe
- 1 łyżka majonezu
- 1/2 pęczka koperku
- sól, pieprz
Wykonanie:
Ogórki obieramy ze skóry, myjemy, osuszamy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Ząbki czosnku obieramy i przeciskamy przez praskę. Koperek myjemy, osuszamy i drobno siekamy.
W misce mieszamy ze sobą jogurt z majonezem, dodajemy odciśnięte z soku ogórki, czosnek oraz koperek. Dokładnie wszystko mieszamy i przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Najlepiej smakuje schłodzony w lodówce.
Uwielbiam takie smaki :-)
OdpowiedzUsuńCieszę się :)
Usuńrobię podobny, ładne pojemniczki
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńBardzo apetyczny sosik :) Moje smaki :)
OdpowiedzUsuńMoje też :)
UsuńNo to jutro muszę kupić majonez. No, dopóki się jogurt nie zepsuł. :D
OdpowiedzUsuńKoniecznie, spróbuj ;)
Usuńu mnie dodaje się go do mielonych, mniam:)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł :)
UsuńNA grillu takie sosy to dopiero mają wzięcie :D
OdpowiedzUsuńmyślę, że takie połączenie smaków by mi odpowiadało ;) jak będę znów gotować, na pewno znajdę coś pysznego u ciebie i zrobię to sama :)
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło :)
Usuń