SŁODKI ERYK - ZAMIENNIK CUKRU
Słodki Eryk to substancja słodząca- erytrytol (inaczej erytrol). Uznawany jest za najzdrowszy zamiennik cukru, gdyż nie tylko nie szkodzi naszemu zdrowiu, ale także ma pozytywny wpływ na nie - może być stosowany przez diabetyków, osoby odchudzające się oraz nie powoduje próchnicy. Stał się popularny w kuchni wegetariańskiej oraz wegańskiej ze względu na swoje dobroczynne właściwości.
Czym jest erytrytol i czy faktycznie jest bezpieczny?
Kilka słów o erytrytolu...
Erytrytol jest poliolem czyli alkoholem polihydroksylowym (cukrowym). Oznaczony jest symbolem E968. Należy do tej samej rodziny substancji słodzących co ksylitol, sorbitol czy mannitol. Naturalnie występuje w przyrodzie, między innymi w pyłkach kwiatów, owocach: gruszkach, winogronach, melonach oraz niektórych grzybach, porostach i algach morskich.
Erytrytol otrzymywany jest na drodze fermentacji, np. glukozy, gliceryny, kukurydzy lub owoców (gruszek, winogron, melonów) przy udziale różnych gatunków drożdży.
Wzór - dla chemików 😉
Słodki Eryk jest produkowany w Europie (Francja). Posiada certyfikat potwierdzający jakość surowca. Powstaje z kukurydzy uprawianej naturalnie, metodami konwencjonalnymi. W procesie naturalnej fermentacji przy zastosowaniu drożdży powstaje biały, krystaliczny proszek, przypominający z wyglądu cukier.
Właściwości erytrytolu:
Czym jest erytrytol i czy faktycznie jest bezpieczny?
Erytrytol jest poliolem czyli alkoholem polihydroksylowym (cukrowym). Oznaczony jest symbolem E968. Należy do tej samej rodziny substancji słodzących co ksylitol, sorbitol czy mannitol. Naturalnie występuje w przyrodzie, między innymi w pyłkach kwiatów, owocach: gruszkach, winogronach, melonach oraz niektórych grzybach, porostach i algach morskich.
Erytrytol otrzymywany jest na drodze fermentacji, np. glukozy, gliceryny, kukurydzy lub owoców (gruszek, winogron, melonów) przy udziale różnych gatunków drożdży.
Wzór - dla chemików 😉
Słodki Eryk jest produkowany w Europie (Francja). Posiada certyfikat potwierdzający jakość surowca. Powstaje z kukurydzy uprawianej naturalnie, metodami konwencjonalnymi. W procesie naturalnej fermentacji przy zastosowaniu drożdży powstaje biały, krystaliczny proszek, przypominający z wyglądu cukier.
Właściwości erytrytolu:
- ma prawie zerowy indeks glikemiczny czyli zmniejsza wzrost poziomu glukozy i insuliny we krwi po spożyciu - może być stosowany przez osoby chore na cukrzycę
- jest bezkaloryczny ( 0,2 kcal w 100 g) - może być stosowany przez osoby będące na diecie i prowadzące zdrowy tryb życia
- nie powoduje próchnicy bo nie jest fermentowany przez bakterie w jamie ustnej i pomaga w zachowaniu mineralizacji zębów
- nie pozostawia w ustach obcego smaku
- nie jest metabolizowany w naszym organizmie, dobrze się wchłania z przewodu pokarmowego i jest wydalany w formie niezmienionej wraz z moczem - czyli praktycznie nie powoduje wzdęć i efektu przeczyszczenia (dawka do 0,5 g/ kg masy ciała jednorazowo) - to go wyróżnia od innych słodzików z tej samej grupy tj. ksylitolu, mannitolu i sorbitolu, które spożywane w tej samej ilości mogą powodować biegunki
- wykazuje działanie antyoksydacyjne czyli usuwa z naszego organizmu nadmiar wolnych rodników
- nie uzależnia
UWAGA!
Nie powinny go spożywać dzieci do 3 lat z powodu niewystarczająco rozwiniętego układu pokarmowego.
Smak erytrytolu:
Słodzik ma postać drobnych kryształków i wygląda jak cukier.
W smaku jest podobny do cukru tylko jest mniej słodki - smakuje w 70% tak słodko jak cukier. Poza tym, ma lekko chłodzący smak.
Zastosowanie:
Można używać jako zamiennik cukru.
Można nim słodzić kawę, herbatę i inne napoje, dodawać do deserów, a także używać do gotowania i pieczenia wielu potraw. Nie stosować do wyrobów drożdżowych.
Można używać jako zamiennik cukru.
Można nim słodzić kawę, herbatę i inne napoje, dodawać do deserów, a także używać do gotowania i pieczenia wielu potraw. Nie stosować do wyrobów drożdżowych.
Należy użyć go nieznacznie więcej niż cukru, aby uzyskać tą samą słodkość, przykładowo: przy zwyczajowym słodzeniu, 1 łyżeczka cukru (5 g) odpowiada około półtorej łyżeczki erytrytolu ( 6,5-7 g). Przy wypiekach 100 g cukru odpowiada mniej więcej 130-140 g erytrytolu.
Stanowi świetną alternatywę dla cukru w codziennej diecie!
Podsumowanie:
Stanowi świetną alternatywę dla cukru w codziennej diecie!
Osobiście nie słodzę ani kawy, ani herbaty, a cukier w mojej kuchni używam tylko do niektórych dań, deserów oraz wypieków i teraz zamieniłam go na Słodkiego Eryka. Polecam w 100% - nie zmienia smaku potraw, a ciasta wychodzą idealne. Wkrótce pojawi się przepis...
Słodki Eryk to świetna alternatywa dla nadużywanego w naszym społeczeństwie cukru, który powoduje liczne choroby cywilizacyjne, jak: otyłość, cukrzycę, nowotwory, próchnicę i inne choroby.
W przeciwieństwie do cukru, który zakwasza nasz organizm, erytrytol ma charakter zasadowy, a oprócz tego posiada niską kaloryczność, niski indeks glikemiczny oraz działanie antybakteryjne i antyoksydacyjne czyli jest doskonałym produktem zdrowego odżywiania!
Oprócz tego, że nadaje słodycz naszym potrawom to ma również pozytywny wpływ na naszą dietę oraz zdrowie.
Jedynym minusem to jest jego cena bo około 40-50 zł/kg, ale naprawdę dla zdrowia warto zainwestować!
* Wpis powstał we współpracy z propharma24.pl
Słodki Eryk.. chwytliwa nazwa :D
OdpowiedzUsuńI to bardzo ;)
UsuńNie używałam zamienników cukru, no chyba, że zamieniałam biały na brązowy albo na miód, ale zaciekawił mnie.
OdpowiedzUsuńWcześniej znałam tylko ksylitol, ale ten jest jeszcze lepszy :)
UsuńCiekawa nazwa ;)
OdpowiedzUsuńTo prawda :)
UsuńSłodki Eryk ❤ juz się w nim zakochałam 😊A teraz na poważnie, dla osób z cukrzyca jest wspaniały.
OdpowiedzUsuńWcześniej go nie znałam, ale jak zaczęłam o nim czytać to faktycznie jest wspaniały ;)
Usuńsłyszałam o nim, uwielbiam gotowe , kupione słodycze ale w domu niczego nie słodzę.
OdpowiedzUsuńJa za słodkim nie przepadam, a słodzę tylko wypieki i desery ;)
UsuńUwielbiamy równie bardzo co ksylitol :)
OdpowiedzUsuńKsylitol już znałam wcześniej a erytrol to dla mnie nowość :)
Usuń