PLACKI ZIEMNIACZANE Z JABŁKAMI
Moje największe odkrycie miesiąca ...placki ziemniaczane na słodko z dodatkiem jabłek. Są rewelacyjne! Dużo lepsze od tradycyjnych racuchów, a nawet lepiej mi smakowały niż zwykłe, wytrawne placki ziemniaczane. Dodatkowo wzbogaciłam je o płatki owsiane. Dzięki temu, że zarówno ziemniaki, jak i jabłka starłam na tarce o dużych oczkach, placki wyszły mega chrupiące 😉
Podałam je z bitą śmietaną i kawałkami świeżych jabłek, a wszystko to posypałam cynamonem. Dla miłośników placków na słodko to prawdziwa gratka!
Składniki:
Ziemniaki oraz jabłka obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Następnie odsączamy na sitku z nadmiaru soku. Do miski wrzucamy starce ziemniaki oraz jabłka i dodajemy jajka, płatki owsiane, sól, cukier puder oraz mąkę. Dokładnie wszystko mieszamy łyżką. Na patelni rozgrzewamy olej i na rozgrzany olej wykładamy cienko przygotowaną masę, formując placki. Smażymy z obu stron na złocisty kolor, na średnim ogniu. Po usmażeniu placki układamy na ręczniku papierowym by odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
Podałam je z bitą śmietaną i kawałkami świeżych jabłek, a wszystko to posypałam cynamonem. Dla miłośników placków na słodko to prawdziwa gratka!
Składniki:
- 5 ziemniaków
- 2 jabłka
- 2 jajka
- 2 łyżki cukru pudru
- 5-6 łyżek mąki pszennej
- 1/2 szklanki płatków owsianych
- szczypta soli
- olej do smażenia
Wykonanie:
Bardzo fajny i na pewno mega smaczny pomysł :)
OdpowiedzUsuńSą rewelacyjne w smaku :)
UsuńWow! W życiu bym nie wpadła na takie połączenie! Mega :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam spróbować :)
UsuńAle plackowa rewolucja! Super pomysł :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
UsuńRóżnie podawałam placki ziemniaczane, ale tak nie. Czas to zmienić i wypróbować
OdpowiedzUsuńMarta, koniecznie spróbuj :)
UsuńBardzo ciekawa propozycja :-)
OdpowiedzUsuńI bardzo smaczna :)
Usuńuou, bardzo ciekawe połączenie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńZiemniaczane z jabłkami na słodko to nasze ulubione placki z dzieciństwa jakie robiła nam mama :D
OdpowiedzUsuńJa wcześniej ich nie znałam. W sumie to pomysł sam mi do głowy przyszedł i postanowiłam wypróbować takie połączenie :D
UsuńNo niestety mnie nie smakowały, wolę z cebulą i czosnkiem. Na pewno już więcej ich nie zrobię.
OdpowiedzUsuń