PLACKI CUKINIOWO-ZIEMNIACZANE (z piekarnika)
Ostatnio chodziły za mną placki ziemniaczane i cukiniowe, a że nie mogłam się zdecydować, na które mam bardziej ochotę to postanowiłam zrobić miks... i tak powstały placki cukiniowo-ziemniaczane 😉 Aby placki były zdrowsze i mniej kaloryczne postanowiłam upiec je w piekarniku i zamiast zwykłej mąki dać pełnoziarnistą. Podałam do nich sos ogórkowo-czosnkowy.
Plusem pieczenia w piekarniku, oczywiście oprócz tego, że są mniej tłuste, jest to, że wszystkie placki pieczemy razem w tym samym czasie i nie musimy stać i ich pilnować. Minusem natomiast jest to, że trzeba na nie długo czekać. Ale warto! Placuszki wyszły pyszne i ledwo wyciągnęłam je z piekarnika, a wszystkie zniknęły 😉
Składniki:
Cukinię dokładnie myjemy, osuszamy i ścieramy na tarce o grubych oczkach razem ze skórką. Ziemniaki obieramy, myjemy i również ścieramy na tarce o grubych oczkach. Starte ziemniaki oraz startą cukinię odsączamy na sitku. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Do miski wrzucamy cukinię, ziemniaki, cebulę i dodajemy jajko, mąkę, sól oraz pieprz. Dokładnie wszystko mieszamy łyżką. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i za pomocą pędzelka silikonowego smarujemy papier olejem, aby placki do niego nie przywarły. Następnie wykładamy ciasto, formując placuszki dowolnej wielkości. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 20-25 min. Po tym czasie, placki odwracamy na drugą stronę i pieczemy jeszcze około 10 min, tym razem z termoobiegiem. Podajemy z ulubionym sosem → u mnie: ogórkowo-czosnkowy
Plusem pieczenia w piekarniku, oczywiście oprócz tego, że są mniej tłuste, jest to, że wszystkie placki pieczemy razem w tym samym czasie i nie musimy stać i ich pilnować. Minusem natomiast jest to, że trzeba na nie długo czekać. Ale warto! Placuszki wyszły pyszne i ledwo wyciągnęłam je z piekarnika, a wszystkie zniknęły 😉
Składniki:
- 1 duża cukinia
- 2 ziemniaki
- 1 cebula
- 1 jajko
- 5-6 łyżek mąki pszennej pełnoziarnistej
- sól, pieprz
- odrobina oleju
Wykonanie:
Bardzo lubię cukinię i takie placuszki też na pewno bardzo by mi smakowały :) Pysznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńSą pyszne :) Polecam spróbować :)
UsuńSuper, bardzo lubię placki ziemniaczane i z cukinii, ale nigdy nie robiłam ich razem :) świetny pomysł :)
OdpowiedzUsuńNie dziwię się, że tak szybko zniknęły - wyglądają świetnie:) Okazuje się, że takie dylematy czy zrobić placki ziemniaczane czy z cukinii są świetne, bo powstają dzięki nim takie właśnie "miksy":)
OdpowiedzUsuńTo prawda, bo dzięki dylematom człowiek zaczyna kombinować :)
Usuńprzepyszne placuszki! i fajnie, że z piekarnika!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńTeż robimy z cukinii i ziemniaka z piekarnika ale u nas zawsze jednak na słodko :D
OdpowiedzUsuńNa słodko jeszcze nie próbowałam :)
Usuńsmażenie było zawsze moją traumą... nawąchałam się tych wszystkich oparów z tłuszczu i nawet nie musiałam już jeść:) dobry patent na upieczenie w piekarniku:)
OdpowiedzUsuńTeż nie lubię smażyć bo nie tylko nawącham się oparów, ale później jem sama bo wszyscy już zjedzą, gdy smażę ;)
UsuńPyszności :) I do tego jak pięknie podane :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
Usuńnie dziwię się , że szybko zniknęły :)
OdpowiedzUsuńSuper :) Zastanawiam się czym można zastąpić mąkę pszenną )
OdpowiedzUsuńMożna dać mąkę orkiszową lub zmielone płatki owsiane :)
UsuńA czy można dać mąkę kukurydzianą?
UsuńRaczej nie bardzo, to lepiej spróbować z ryzową jak ma być bezglutenowa
Usuńuwielbiam placki ziemniaczane ;) w takiej wersji jeszcze nie jadłam, ale wyglądają obiecująco ;)
OdpowiedzUsuńPolecam spróbować bo są lepsze od ziemniaczanych ;)
UsuńBardzo smaczne. Polecam
OdpowiedzUsuńNa ile porcji placków jest ten przepis?
OdpowiedzUsuńWychodzi 8 szt :)
Usuń