PIEGUSKI ORZECHOWE Z CZEKOLADĄ
Pyszne ciasteczka, które wykonacie w mgnieniu oka - tylko z 4 składników! Bez dodatku mąki i tłuszczów. Mocno orzechowe z dodatkiem gorzkiej czekolady - obłędny smak! Gdy ich spróbujecie już nigdy nie sięgniecie po te kupne ciastka 😉 Lepsze od oryginału!
Wykonanie:
Składniki:
- 300 g orzechów ziemnych (bez soli i nieprażonych)
- 4 białka
- 3 łyżki cukru pudru
- 50 g gorzkiej czekolady
- szczypta soli
Orzechy ziemne mielimy na miałko. Białka ubijamy mikserem ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy cukier puder i dalej miksujemy, aż piana będzie lśniąca. Następnie dodajemy porcjami zmielone orzechy, mieszamy. Czekoladę gorzką siekamy w drobną kostkę i dodajemy do masy, mieszamy łyżką. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy małe porcje masy, formując kształt ciasteczek. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15-20 min. Studzimy.
P.S. Przepis pochodzi z mojego bloga ALE Ciachoo!
Nie wątpię, że lepsze od oryginału. :D
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńPysznie wyglądają :) Podkradam do kawki :)
OdpowiedzUsuńCzęstuj się ;)
Usuńfajne ciasteczka :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńMmm, aż ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńCieszę się :) Polecam spróbować :)
UsuńMają tylko jedną wadę - nie można się od nich oderwać dopóki nie znikną :)
OdpowiedzUsuńOj, to prawda ;) U mnie znikają zaraz po upieczeniu :D
UsuńCzy orzechy ziemne można zastąpić włoskimi ?
OdpowiedzUsuńTak, włoskie też powinny być ok :)
Usuń