KOTLETY KALAFIOROWE W PANIERCE Z PŁATKÓW KUKURYDZIANYCH

Dziś mam dla Was bezmięsne kotlety a'la mielone z kalafiora. Są przepyszne! Powiem Wam szczerze, że za samym kalafiorem to ja nie przepadam, owszem zjem go, ale bez jakieś szczególnej ochoty. Za to te kotleciki mimo, że z kalafiora smakują całkiem inaczej. Dzięki panierce z płatków kukurydzianych są złociste i chrupiące na zewnątrz, a w środku delikatne i mięciutkie - rozpływające się w ustach. Posmakują nawet tym, którzy nie są fanami kalafiora 😉 
Idealne na wegetariański obiad!



Składniki:
  • 1 duży kalafior
  • 1 cebula
  • 1 duże jajko
  • 2-3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki kaszy manny
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • świeże zioła, np. natka pietruszki, koperek ( u mnie: majeranek)
  • 1 kubek płatków kukurydzianych
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
  • 1/2 kostki rosołowej

Wykonanie:

Kalafiora dzielimy na różyczki, myjemy i wrzucamy do garnka z wrzącą wodą razem z kostką rosołową. Gotujemy do miękkości, ale nie możemy go rozgotować.
Cebule obieramy i drobno siekamy.
Płatki kukurydziane mielimy w rozdrabniaczu.
Ugotowanego kalafiora odcedzamy, wrzucamy do miski i ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków. Następnie dodajemy drobno pokrojoną cebulę, posiekane zioła, jajko, mąkę i kaszę mannę oraz przyprawy: pieprz, sól i sos sojowy. Dokładnie wszystko mieszamy dłonią, jak na kotlety mielone i formujemy kotleciki. Gotowe kotleciki obtaczamy w zmielonych płatkach kukurydzianych i smażymy na rozgrzanym oleju, z obu stron na złocisty kolor.


  
  
  




Komentarze

  1. Bardzo lubię kotleciki z kalafiora :) Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ciekawy pomysł, wyglądają smacznie, :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pychota!
    Mogłabym prosić o kliknięcie w link w tym poście? Byłabym bardzo wdzięczna :)
    Zachęcam też do wspólnej obserwacji :)

    veronicalucy.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Wolimy brokuła od kalafiora ale takie kotleciki też są super :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciekawy pomysł ...zostało mi pół kalafiora to może kupię brokuł i pomieszam i musi być ta manna bo nie mAm ?

    OdpowiedzUsuń
  6. już dawno miałam na takie ochotę ;) muszę w końcu zrobić ;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny