IMPREZOWE MUFFINKI WYTRAWNE
Muffinki tym razem wytrawne... z pomidorami suszonymi, oliwkami, zieloną pietruszką oraz serem feta. Jak to muffinki są one bardzo proste w wykonaniu i robi się je błyskawicznie, nawet nie trzeba mieć miksera w domu 😉 Przekąska idealna na imprezy oraz spotkania ze znajomymi lub dodatek do zup typu krem czy czerwonego barszczu. Można zabrać je również ze sobą do pracy czy szkoły.
Wykonanie:
Ser feta i pomidory suszone kroimy w kostkę. Oliwki kroimy w ćwiartki, a natkę pietruszki drobno siekamy. W misce mieszamy składniki suche: przesianą przez sito mąkę, cukier, proszek do pieczenia. W drugiej misce łączymy ze sobą składniki mokre: jajka, dodajemy maślankę, a na końcu wystudzone, rozpuszczone masło. Składniki suche łączymy ze składnikami mokrymi i wszystko mieszamy łyżką drewnianą. Do gotowej masy wsypujemy pokrojone składniki, dodajemy pieprz i zioła prowansalskie i delikatnie mieszamy. Masę wykładamy do papilotek, zajmując 3/4 jej objętości. Pieczemy 20-25 min. w temp.180 stopni.
Można podawać na ciepło lub na zimno.
U mnie sprawdzają się przy każdej okazji!
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka maślanki
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 kostki masła
- 2 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5-6 pomidorów suszonych
- 10-12 sztuk oliwek
- 1/2 op. sera feta
- natka pietruszki
- pieprz, zioła prowansalskie
Ser feta i pomidory suszone kroimy w kostkę. Oliwki kroimy w ćwiartki, a natkę pietruszki drobno siekamy. W misce mieszamy składniki suche: przesianą przez sito mąkę, cukier, proszek do pieczenia. W drugiej misce łączymy ze sobą składniki mokre: jajka, dodajemy maślankę, a na końcu wystudzone, rozpuszczone masło. Składniki suche łączymy ze składnikami mokrymi i wszystko mieszamy łyżką drewnianą. Do gotowej masy wsypujemy pokrojone składniki, dodajemy pieprz i zioła prowansalskie i delikatnie mieszamy. Masę wykładamy do papilotek, zajmując 3/4 jej objętości. Pieczemy 20-25 min. w temp.180 stopni.
Można podawać na ciepło lub na zimno.
Świetne nie tylko na imprezy ;)
OdpowiedzUsuńU mnie sprawdzają się przy każdej okazji :)
UsuńPysznie wyglądają te muffinki :) Zjadłabym :)
OdpowiedzUsuńCzęstuj się Aniu ;)
UsuńChoć wolimy wszystko co słodkie to na wytrawne babeczki też byśmy się rzuciły :D
OdpowiedzUsuńCieszę się :)
UsuńRewelacyjny pomysł na imprezową przekąskę, też robię podobne :)
OdpowiedzUsuńTak, są świetne :)
UsuńA ja mam pytanko, te pomidory suszone to takie z zalewy czy "suche"? A oliwki czarne czy zielone?
OdpowiedzUsuńPomidory lepsze będą te z oleju a oliwki to jakie się lubi 😉 Ja dałam czarne 😊
Usuńw przepisie jest 1 łyżeczka cukru i nie ma soli czy to pomyłka czy tak ma być?
OdpowiedzUsuńTak ma być :) Babeczki i tak są słone za sprawą sera feta i pomidorów suszonych
UsuńA ja z pytaniem. Ile babeczek wychodzi z przepisu?
OdpowiedzUsuń12 szt.
Usuń