GRUSZKI W KONFITURZE
Dziś chciałabym podzielić się z Wami przepisem na przepyszną konfiturę z gruszkami, znalezioną w przepisach "Świat kobiety". Zrobiłam kilka małych słoiczków i znikają w mgnieniu oka, będę musiała zrobić powtórkę 😉 W oryginale konfitura wydawała mi się zbyt słodka, więc zrobiłam lekką modyfikację - zmieniłam kolejność dodania skórki cytrynowej i dałam jedną cytrynę więcej. Dzięki temu słodycz przełamana jest kwaśnym sokiem z cytryny oraz skórką cytrynową, która jest mocno wyczuwalna (w oryginalnym przepisie jej smak gdzieś się zagubił).
Kawałki gruszek w konfiturze cytrynowo-jabłkowej z nutą kardamonu smakują znakomicie. Idealnie pasują do przekładania ciast czy jako nadzienie do naleśników - ja już trzy ciasta z nimi zrobiłam...wkrótce przepisy 😉
Składniki:
Cytryny sparzamy, osuszamy, ścieramy z nich skórkę i wyciskamy sok. Skórkę cytrynową mieszamy z kardamonem.
Gruszki obieramy ze skórki, usuwamy pestki i kroimy w małą kostkę. Uwaga! - obierek nie wyrzucamy. Kostki gruszek wrzucamy do garnka i zalewamy sokiem z cytryny. Wkładamy do lodówki.
Obierki z gruszek zalewamy 300 ml wody, podajemy połowę skórki z cytryn i gotujemy przez 50 min. Następnie odcedzamy wywar, a obierki wyrzucamy.
Gruszki wyciągamy z lodówki, zalewamy je sokiem jabłkowym i odcedzonym wywarem z obierek. Gotujemy przez 20 min. Następnie dodajemy cukier i mieszamy do momentu, aż się rozpuści. Dodajemy pozostałą ilość skórki cytrynowej i zagotowujemy. Jeszcze gorącą nakładamy do słoików i mocno zakręcamy. Ustawiamy do góry dnem, do momentu wystygnięcia.
Kawałki gruszek w konfiturze cytrynowo-jabłkowej z nutą kardamonu smakują znakomicie. Idealnie pasują do przekładania ciast czy jako nadzienie do naleśników - ja już trzy ciasta z nimi zrobiłam...wkrótce przepisy 😉
Składniki:
- 4 duże cytryny
- 1 łyżeczka mielonego kardamonu
- 1,5 kg twardych gruszek
- 600 ml niesłodzonego soku jabłkowego
- 1 kg cukru żelującego
Cytryny sparzamy, osuszamy, ścieramy z nich skórkę i wyciskamy sok. Skórkę cytrynową mieszamy z kardamonem.
Gruszki obieramy ze skórki, usuwamy pestki i kroimy w małą kostkę. Uwaga! - obierek nie wyrzucamy. Kostki gruszek wrzucamy do garnka i zalewamy sokiem z cytryny. Wkładamy do lodówki.
Obierki z gruszek zalewamy 300 ml wody, podajemy połowę skórki z cytryn i gotujemy przez 50 min. Następnie odcedzamy wywar, a obierki wyrzucamy.
Gruszki wyciągamy z lodówki, zalewamy je sokiem jabłkowym i odcedzonym wywarem z obierek. Gotujemy przez 20 min. Następnie dodajemy cukier i mieszamy do momentu, aż się rozpuści. Dodajemy pozostałą ilość skórki cytrynowej i zagotowujemy. Jeszcze gorącą nakładamy do słoików i mocno zakręcamy. Ustawiamy do góry dnem, do momentu wystygnięcia.
Mega apetyczne zdjęcia :) Świetny przepis, muszę go wypróbować! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję! Szczerze polecam bo jak żadna przypadła mi do gustu :)
UsuńKonfitura pyszna a słoiczki piękne -:)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
UsuńMega smaczna konfitura :) Pychotka :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Aniu :)
UsuńCytryny, jabłka i gruszki w jednym - tak to fajnie brzmi. :3
OdpowiedzUsuńI jest mega pyszne - polecam :)
UsuńSuper, prosto i smacznie, podoba mi się dodatek kardamonu :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńTakie domowe konfitury są najlepsze :)
OdpowiedzUsuńTo prawda :)
UsuńPodoba nam się szczególnie podanie jej z herbatnikami :D
OdpowiedzUsuńCieszę się :)
Usuń