ŻURAWINOWO-PIERNIKOWY KURCZAK W CIEŚCIE FRANCUSKIM
Kurczak wcale nie musi być nudny... Oto niebanalny i oryginalny przepis na kurczaka w sosie żurawinowo-piernikowym, pieczonego w cieście francuskim. Mięso jest delikatne i soczyste bo sos oraz ciasto francuskie chronią przed wysuszeniem kurczaka. Danie jest wyjątkowe w smaku - kwaśno-ostre z wyczuwalną słodką nutą piernika. Z pewnością posmakuje amatorom połączeń mięsa z owocami. Idealna przekąska imprezowa na ciepło lub zimno, np. pokrojona w plastry. Świetnie smakuje z sałatką ze świeżych warzyw.
Do wymyślenia tego przepisu skłonił mnie Piernikowy Konkurs Kulinarny (http://konkurs.kopernik.com.pl/) #przepisnakopernika 😊
Składniki:
Do wymyślenia tego przepisu skłonił mnie Piernikowy Konkurs Kulinarny (http://konkurs.kopernik.com.pl/) #przepisnakopernika 😊
Składniki:
- 1 op. ciasta francuskiego
- 2 pojedyncze filety z kurczaka
- garść żurawiny świeżej lub mrożonej
- 4 szt. toruńskich pierników "Uszatki"
- 3 łyżki oliwy
- szczypta chili
Dodatkowo:
- 1 białko
- 1 szt. toruńskiego piernika "Uszatki"
Wykonanie:
Żurawinę wrzucamy do miski ( mrożoną lekko odmrażamy), dodajemy pokruszone pierniki, oliwę oraz chili i blendujemy na gładką masę.
Filety z kurczaka myjemy, osuszamy i oczyszczamy. Następnie filety smarujemy z obu stron przygotowanym sosem żurawinowo-piernikową.
Ciasto francuskie rozwijamy i kroimy na pół. Środek każdego płata nakłuwamy widelcem i układamy filet z kurczaka. Oba końce ciasta składamy do środka, a boki ciasta tniemy w paski (liczba pasków po obu stronach powinna być taka sama). Nakładamy paski na przemian, raz z jednej, a raz z drugiej strony aż utworzą warkocz. Wierzch ciasta smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy pokruszonym piernikiem. To samo robimy z drugim płatem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20-25 min, aż ciasto się zrumieni. Podajemy na ciepło lub na zimno.
Kiedyś słyszałam, że żurawina dobre połaczenie jeśli chodzi o kurczkaka ;)
OdpowiedzUsuńOj tak, idealne :)
UsuńBardzo apetyczne danie :) Bardzo lubię mięso z żurawiną i przyprawami korzennymi, ale w takiej wersji jeszcze nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńAniu jest pyszne :) Polecam!
Usuńsuper pomysł ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuńrobiłam kurczaka w cieście francuskim na różne sposoby, z żurawiną jeszcze nie próbowałam, dzięki za inspiracje.
OdpowiedzUsuńCieszę się, że Cię zainspirowałam :) A kurczaka polecam :)
UsuńFajny pomysł:) Powodzenia w konkursie:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuńpołączyłaś w jedno to, co lubię najbardziej :)
OdpowiedzUsuńCieszę się :)
Usuń