Makaron z pesto z bobu i szynką parmeńską
Mam dziś dla Was przepis na mega pyszny obiad, a do tego bardzo prosty i szybki w przygotowaniu (no, pod warunkiem, że dzień wcześniej przygotujemy sobie pesto z bobu 😉). Obiad ten robiłam już jakiś czas temu, gdy przygotowałam pesto z bobu. Jak sobie teraz o nim pomyślę, to dosłownie ślinka mi cieknie 😋 Dawno nie wymyśliłam nic tak dobrego, a smak tego dania zaskoczył mnie samą! Uwierzcie mi, w ogóle nie czuć w nim bobu i jestem pewna, że danie to smakowałoby nawet osobom, które bobu nie lubią.
P.S. Obiad ten przetestowałam na mojej przyjaciółce i udało mi się podbić jej żołądek 😉
Składniki:
Pełnoziarnisty makaron tagliatelle podałam z sosem na bazie domowego pesto z bobu, z dodatkiem szynki parmeńskiej oraz śmietanki kremówki. Całość posypałam po wierzchu świeżą natką pietruszki oraz posiekanymi orzechami nerkowca.
P.S. Obiad ten przetestowałam na mojej przyjaciółce i udało mi się podbić jej żołądek 😉
Składniki:
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 100 g szynki parmeńskiej
- pesto z bobu → przepis
- 100 ml śmietany 30%
- 100 ml wody
- sól, pieprz
- pęczek natki pietruszki
- garść orzechów nerkowca
- makaron tagliatelle pełnoziarnisty
- 2 łyżki oleju
Wykonanie:
Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy. Wrzucamy na patelnię, na rozgrzany olej i podsmażamy do zeszklenia.
Szynkę parmeńską kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do cebuli z czosnkiem. Smażymy około 2 min. i dodajemy całe pesto z bobu. Podlewamy wodą, aby uzyskać konsystencję sosu. Na końcu dodajemy śmietankę i trzymamy na ogniu, aż sos zgęstnieje.
Przyprawiamy do smaku pieprzem oraz solą.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oleju według instrukcji na opakowaniu.
Natkę pietruszki myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Orzechy kroimy na mniejsze kawałki.
Odcedzamy makaron i wykładamy na talerz. Polewamy sosem, a wierzch posypujemy posiekaną natką pietruszki i orzechami.
Pysznie wygląda i bez wątpienia smakuje rewelacyjnie :)
OdpowiedzUsuńTak Aniu, danie jest rewelacyjne :)
UsuńPysznie. Poprosze tai obiadek
OdpowiedzUsuńZapraszam :)
Usuńmniam ;)
OdpowiedzUsuńOj tak ;)
UsuńPesto z bobu? To dla mnie coś nowego :)
OdpowiedzUsuńJest pyszne - polecam spróbować :)
UsuńBób, makaron i szynka parmeńska- trio doskonałe! :3
OdpowiedzUsuńTo prawda - niebo w gębie ;)
UsuńSuper, świetne dodatki do makaronu :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńJak już wcześniej pisałyśmy, uwielbiamy pesto z bobu <3 A tutaj jeszcze są nasze ulubione orzechy nerkowca! Istny obłęd :D
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo!
Usuńnie słyszałam o takim pesto nigdy, a ze jestem ich zwolenniczką - to z chęcią wypróbuję i ten przepis :D Ekstra! :D
OdpowiedzUsuńpozdrawiamy
http://czynnikipierwsze.com/
Jest pyszne i naprawdę warte spróbowania :) Polecam!
Usuńsuper pomysł na zdrowy obiad! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńMniam jakie pyszności :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńNie wpadłabym na pomysł, żeby z bobu zrobić pesto. Świetny pomysł!
OdpowiedzUsuńJest naprawdę pyszne!
UsuńZjadłabym z chęcią :-)
OdpowiedzUsuńCzęstuj się ;)
Usuńtakiego makaronu jeszcze nie widziałam :)
OdpowiedzUsuńTo polecam spróbować :)
Usuń