LECZO Z CHORIZO
Leczo to danie kuchni węgierskiej, składające się głównie z warzyw oraz mięsa (najczęściej kiełbasy). Chyba każdy je zna 😉 U mnie w domu rodzinnym, zawsze latem, gdy na działce u babci pojawiały się warzywa, królowało leczo z kabaczkiem i kiełbasą. Cała rodzina go uwielbiała. Ja do tej pory za nim przepadam bo właśnie kojarzy mi się z latem i wakacjami.
Dziś postanowiłam zrobić małą zmianę i zwykłą kiełbasę wymieniłam na pikantną kiełbasę chorizo🌶 Leczo wyszło tak ostre, że nie ma potrzeby dodawania do niego ani pieprzu, ani papryki chili. Danie wprost idealne dla miłośników ostrej kuchni 😉
Składniki:
Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Paprykę myjemy, osuszamy, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w większą kostkę. W garnku podgrzewamy olej i wrzucamy cebulę. Smażymy do zeszklenia, a następnie dodajemy paprykę. Smażymy około 5 min. Kiełbasę kroimy w półplasterki, wrzucamy do garnka i chwilę podsmażamy. Cukinie obieramy ze skóry i kroimy w kostkę. Pomidory sparzamy wrzątkiem i ściągamy z nich skórkę. Kroimy na mniejsze kawałki. Cukinie oraz pomidory dodajemy do garnka i dusimy, aż warzywa się rozgotują. Przyprawiamy papryką słodką mieloną, cukrem, ketchupem oraz solą. Podajemy z pieczywem.
Dziś postanowiłam zrobić małą zmianę i zwykłą kiełbasę wymieniłam na pikantną kiełbasę chorizo🌶 Leczo wyszło tak ostre, że nie ma potrzeby dodawania do niego ani pieprzu, ani papryki chili. Danie wprost idealne dla miłośników ostrej kuchni 😉
Składniki:
- 2 cebule
- 3 papryki
- 2 cukinie
- 5-6 pomidorów
- 200 g kiełbasy chorizo picante
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka ketchupu łagodnego
- papryka słodka mielona
- sól
- olej do smażenia
Wykonanie:
Bardzo apetyczne leczo :) Takie dania lubię najbardziej :)
OdpowiedzUsuńTo tak jak ja :)
UsuńZjadłabym, pycha!
OdpowiedzUsuńCieszę się :)
Usuńuwielbiam leczo ale z chorizo jeszcze nie robiłam-świetny pomysł:)
OdpowiedzUsuńPolecam spróbować :)
UsuńUwielbiamy do leczo zamiast kiełbasy dodać wędzone tofu :D
OdpowiedzUsuńTeż super!
UsuńJutro chyba zrobię :-)
OdpowiedzUsuńPolecam :)
Usuńpyszne danie:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńLeczo to prawdziwy smak lata. Z chorizo robię dla Połówka, dorzucam do niego jeszcze ciecierzycę i natkę pietruszki.
OdpowiedzUsuńZ ciecierzycą - super pomysł :)
UsuńSuper danie, leczo z cukinią kojarzy mi się z latem :)
OdpowiedzUsuńDla mnie to też smak lata :)
Usuń