ZAPIEKANKI BAKŁAŻANOWE
Zapiekanki bakłażanowe to smażone plastry bakłażana zapiekane w piekarniku z farszem z pieczarek i papryki oraz mozzarellą. Bardzo fajne i oryginalne przekąski na kolacje, w których bułka została zastąpiona bakłażanem 😉 W porównaniu do tradycyjnych zapiekanek, te są bardziej czasochłonne, ale smakują naprawdę wyjątkowo i warto się "pomęczyć" 😉
Składniki:
Bakłażana dokładnie myjemy, osuszamy, kroimy na wzdłuż w plastry o grubości około 1 cm, układamy na ręczniku papierowym, solimy i pozostawiamy na około 1 godz., aby odciekła z nich woda. Następnie płukamy je z soli, suszymy, obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym tłuszczu, z obu stron na rumiany kolor. Po usmażeniu bakłażany układamy na ręczniku papierowym, aby odsączyć je z tłuszczu.
Składniki:
- 1 duży bakłażan
- 1 cebula
- 1 papryka
- ok. 300 g pieczarek
- natka pietruszki
- 125 g sera mozzarella
- sól, pieprz
- 1/2 szklanki mąki
- olej do smażenia
Wykonanie:
Cebulę obieramy, drobno siekamy i podsmażamy do zeszklenia na rozgrzanym oleju. Paprykę myjemy, osuszamy, wydrążamy nasiona i kroimy w kostkę. Dodajemy do zeszklonej cebuli. Pieczarki obieramy, kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię do cebuli z papryką. Smażymy, aż cała woda wyparuje z pieczarek. Przyprawiamy solą oraz pieprzem, a na końcu wrzucamy posiekaną natkę pietruszki. Mieszamy i zestawiamy z ognia. Mozzarellę odsączamy z zalewy i kroimy w kostkę.
Usmażone plastry bakłażana układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na nie wykładamy przygotowany farsz, a na wierzch - kawałki mozzarelli. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni na 10 minut. Podajemy na ciepło.
Usmażone plastry bakłażana układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na nie wykładamy przygotowany farsz, a na wierzch - kawałki mozzarelli. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni na 10 minut. Podajemy na ciepło.
Taka propozycja na pewno bardzo by mi smakowała :) Pyszności :)
OdpowiedzUsuńJestem pewna, że by Ci posmakowały :)
Usuńpysznie wyglądają:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńNiezłe :) Jeszcze lepsze niż te tradycyjne zapiekanki z bagietki ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Patryk
Zdecydowanie lepsze :)
UsuńWyglądają przepysznie i na pewno takie były. Uwielbiam zapiekane bakłażany ;))
OdpowiedzUsuńOj były bardzo pyszne :)
UsuńJakoś bakłażan to nie nasze smaki ale za to cukinie podaną w taki sposób bardzo lubimy :)
OdpowiedzUsuńZ cukinią też super pomysł :)
UsuńWyglądają przepysznie! Świetny pomysł na warzywne zapiekanki :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
UsuńWyglądają super. ;) Czy zastępowałaś bakłażan cukinią?
OdpowiedzUsuńJeszcze nie próbowałam, ale wydaje mi się, że będą równie smaczne :)
UsuńWyglądają naprawdę elegancko!
OdpowiedzUsuńBardzo pomysłowe!
OdpowiedzUsuńDziękuję!
UsuńMasz mega apetyczne przepisy na blogu! nie mogę się doczekać aż spróbuję tej zapiekanki *_* Z przyjemnością dodaję do obserwowanych! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, bardzo mi miło :) Smacznego!
Usuń