Pesto z bobu
Trwa sezon na bób, więc trzeba korzystać ile się da 😉 Dziś u mnie pesto z bobu z dodatkiem czosnku, bazylii, parmezanu oraz orzechów nerkowca. Doskonale smakuje na ciepło, np. z makaronem lub na zimno w formie pasty, np. do kanapek lub grzanek. Prosty i szybki przepis, którego przygotowanie zajmuje nie więcej niż 30 minut, a smakuje znakomicie. Musicie koniecznie go wypróbować!
Składniki:
Składniki:
- ok. 400 g bobu
- 1-2 ząbki czosnku
- 15 listków bazylii
- 50 g orzechów nerkowca
- 50 g sera parmezan
- 7-8 łyżek oleju rzepakowego
- sól, pieprz
- 1/2 łyżeczki cukru
Wykonanie:
Bób płuczemy dokładnie pod bieżącą wodą, a następnie wrzucamy do wrzącej wody. Dodajemy 1/2 łyżeczki soli oraz 1/2 łyżeczki cukru i gotujemy przez około 15 min. Następnie odcedzamy, studzimy i obieramy ze skórki.
Czosnek obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Ser ścieramy na tarce. Listki bazylii myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy.
Do misy blendera lub rozdrabniacza wrzucamy ugotowany i obrany bób, dodajemy bazylię, kawałki czosnku, orzechy nerkowca, starty parmezan oraz wlewamy olej rzepakowy. Miksujemy na gładką masę.
Przyprawiamy pieprzem oraz solą.
Pesto przekładamy do szklanego słoika, zakręcamy i przechowujemy w lodówce.
Pesto + świeże pieczywko = <3
OdpowiedzUsuńIdealne połączenie 😊
UsuńJadłem już wiele odmian pesto w życiu, ale z bobu nigdy :) Świetny przepis! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam spróbować bo naprawdę jest znakomite 😋
UsuńPysznie wygląda to pesto Madziu :) Chętnie wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńPolecam Aniu 😊
UsuńUwielbiamy pasty z bobu i najbardziej smakują nam jedzone z ziemniakami :D
OdpowiedzUsuńJa natomiast bardzo lubię z makaronem :)
Usuńsuper pomysł na smarowidło do chlebka :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Jest pyszne!
UsuńBardzo fajne pesto :) Bardzo lubię włoskie pesto z makaronem. Pychotka <3
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Patryk
To też świetnie smakuje z makaronem :)
UsuńA właśnie szukałem jakiegoś pomysłu na bób i proszę jaki ciekawy przepis się trafił.
OdpowiedzUsuńCieszę się! Polecam :)
Usuń