ŁOSOŚ ZE SZPINAKIEM W CIEŚCIE FRANCUSKIM
Uwielbiam gotowe ciasto francuskie bo można wyczarować z niego smakowite desery, jak i dania wytrawne. Oto niebanalny przepis na łososia z wykorzystaniem ciasta francuskiego...warkocz z ciasta francuskiego z pieczonym łososiem i szpinakiem. Danie proste, ale zachwyca wyglądem i smakiem. Do tego sałatka ze świeżych warzyw i mamy lekki obiad lub kolację w niecałą godzinkę 😉
Składniki:
- 300 - 350 g fileta ze świeżego łososia
- 350 g mrożonego szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- 1 op. ciasta francuskiego
- 1 jajko
- sól, pieprz
- przyprawa do ryb
- zioła prowansalskie
Filet z łososia myjemy, osuszamy i przyprawiamy przyprawą do ryb, solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Rybę zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 12-15 min. Następnie oddzielamy rybę od skóry.
Szpinak wykładamy na patelnię i podgrzewamy na małym ogniu aż całkowicie się rozmrozi. Dodajemy ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę i przyprawiamy pieprzem oraz solą. Podgrzewamy, aż cała woda wyparuje i szpinak zrobi się gęsty.
Ciasto francuskie rozwijamy i na środku nakłuwamy widelcem. Następnie wykładamy szpinak, a na szpinak upieczonego łososia bez skóry. Oba końce ciasta składamy do środka, a boki ciasta tniemy w paski (liczba pasków po obu stronach powinna być taka sama). Nakładamy paski na przemian, raz z jednej, a raz z drugiej strony aż utworzą warkocz. Wierzch ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy ziołami prowansalskimi. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20-25 min, aż ciasto się zrumieni. Podajemy na ciepło, np. z sałatką ze świeżych warzyw.
Bardzo lubię tak przygotowanego łososia :) Pychota :)
OdpowiedzUsuńOj tak, taki łosoś jest pycha!
UsuńChętnie bym zjadła takiego łososia.Serdecznie pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńPolecam zrobić bo danie proste a bardzo smaczne :)
UsuńSmakowicie się prezentuje :).
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Smakuje równie pysznie :)
UsuńDoskonałe zestawienie! Wygląda fenomenalnie :) Palce lizać <3
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
Usuńbardzo efektowne danie:)
OdpowiedzUsuńI bardzo smaczne :)
UsuńCiasta francuskiego na wytrawnie jeszcze nie jadłyśmy :)
OdpowiedzUsuńPolecam spróbować - ja bardzo często wykorzystuje ciasto francuskie do potraw wytrawnych :)
UsuńWidziałam gdzieś podobny przepis i od tej pory chodzi za mną to danie ...
OdpowiedzUsuńTo polecam zrobić bo jest pyszne :)
UsuńSuper wykonanie dania :) Uwielbiam ciasto francuskie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Patryk
Dziękuję :) Ja również je uwielbiam :)
Usuń