ŁOSOŚ ZE SZPINAKIEM W CIEŚCIE FRANCUSKIM

Uwielbiam gotowe ciasto francuskie bo można wyczarować z niego smakowite desery, jak i dania wytrawne. Oto niebanalny przepis na łososia z wykorzystaniem ciasta francuskiego...warkocz z ciasta francuskiego z pieczonym łososiem i szpinakiem. Danie proste, ale zachwyca wyglądem i smakiem. Do tego sałatka ze świeżych warzyw i mamy lekki obiad lub kolację w niecałą godzinkę 😉


Składniki:
  • 300 - 350 g fileta ze świeżego łososia
  • 350 g mrożonego szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 op. ciasta francuskiego
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
  • przyprawa do ryb
  • zioła prowansalskie
Wykonanie:

Filet z łososia myjemy, osuszamy i przyprawiamy przyprawą do ryb, solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Rybę zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 12-15 min. Następnie oddzielamy rybę od skóry.
Szpinak wykładamy na patelnię i podgrzewamy na małym ogniu aż całkowicie się rozmrozi. Dodajemy ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę i przyprawiamy pieprzem oraz solą. Podgrzewamy, aż cała woda wyparuje i szpinak zrobi się gęsty.
Ciasto francuskie rozwijamy i na środku nakłuwamy widelcem. Następnie wykładamy szpinak, a na szpinak upieczonego łososia bez skóry. Oba końce ciasta składamy do środka, a boki ciasta tniemy w paski (liczba pasków po obu stronach powinna być taka sama). Nakładamy paski na przemian, raz z jednej, a raz z drugiej strony aż utworzą warkocz. Wierzch ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy ziołami prowansalskimi. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20-25 min, aż ciasto się zrumieni. Podajemy na ciepło, np. z sałatką ze świeżych warzyw.










Komentarze

  1. Bardzo lubię tak przygotowanego łososia :) Pychota :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Chętnie bym zjadła takiego łososia.Serdecznie pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Doskonałe zestawienie! Wygląda fenomenalnie :) Palce lizać <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciasta francuskiego na wytrawnie jeszcze nie jadłyśmy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam spróbować - ja bardzo często wykorzystuje ciasto francuskie do potraw wytrawnych :)

      Usuń
  5. Widziałam gdzieś podobny przepis i od tej pory chodzi za mną to danie ...

    OdpowiedzUsuń
  6. Super wykonanie dania :) Uwielbiam ciasto francuskie.

    Pozdrawiam,
    Patryk

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny