DUSZONA MŁODA KAPUSTA Z INDYKIEM
Duszona młoda kapustka z koperkiem to danie typowo letnie. Można ją podawać jako dodatek do innych dań lub solo. U mnie kapustka miała być oddzielnym daniem dlatego postanowiłam dodać do niej jakieś mięsko, aby była bardziej treściwa... padało na indyka 😉 Oprócz tego dodałam dużo zieleniny i pomidory według przepisu mojej mamy. Zajadaliśmy się nią przez 2 dni i nadal nam mało! Szykuje się powtórka 😀
Składniki:
Składniki:
- 1 główka młodej kapusty
- 1 cebula
- 2 pęczki szczypiorku
- 2 pęczki koperku
- 2 pomidory
- 300-350 g piersi z indyka
- 2 łyżki masła klarowanego
- sól, pieprz
Wykonanie:
Młodą kapustkę myjemy pod bieżącą wodą, szatkujemy i przenosimy do dużego garnka. Zalewamy gorącą wodą i gotujemy około 3-5 min. Następnie wodę odlewamy, a kapustkę odcedzamy na durszlaku.
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy do zeszklenia na maśle klarowanym. Pierś z indyka myjemy, osuszamy, czyścimy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do zeszklonej cebuli i chwilę smażymy, a następnie dodajemy poszatkowaną kapustkę. Dusimy na małym ogniu do miękkości, w między czasie podlewając wodą, aby się nie przypaliła.
Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Koperek oraz szczypiorek myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Na końcu do duszonej kapustki dodajemy posiekany koperek, szczypiorek oraz kawałki pomidorów. Przyprawiamy solą oraz pieprzem. Mieszamy i dusimy jeszcze przez 5-10 min. Podajemy na ciepło.
Pyszny obiad :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńTak przygotowaną kapustkę bardzo lubię :) Narobiłaś mi mega apetytu :)
OdpowiedzUsuńTo teraz musisz zrobić ;)
UsuńZawsze lubiłyśmy młodą kapustkę z dużą ilością koperku :D
OdpowiedzUsuńJa wcześniej nie przepadałam za nią, a teraz nie mogę się najeść :D
Usuń