DUSZONA MŁODA KAPUSTA Z INDYKIEM

Duszona młoda kapustka z koperkiem to danie typowo letnie. Można ją podawać jako dodatek do innych dań lub solo. U mnie kapustka miała być oddzielnym daniem dlatego postanowiłam dodać do niej jakieś mięsko, aby była bardziej treściwa... padało na indyka 😉 Oprócz tego dodałam dużo zieleniny i pomidory według przepisu mojej mamy. Zajadaliśmy się nią przez 2 dni i nadal nam mało! Szykuje się powtórka 😀



Składniki:
  • 1 główka młodej kapusty
  • 1 cebula
  • 2 pęczki szczypiorku
  • 2 pęczki koperku
  • 2 pomidory
  • 300-350 g piersi z indyka
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • sól, pieprz
Wykonanie:

Młodą kapustkę myjemy pod bieżącą wodą, szatkujemy i przenosimy do dużego garnka. Zalewamy gorącą wodą i gotujemy około 3-5 min. Następnie wodę odlewamy, a kapustkę odcedzamy na durszlaku. 
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy do zeszklenia na maśle klarowanym. Pierś z indyka myjemy, osuszamy, czyścimy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do zeszklonej cebuli i chwilę smażymy, a następnie dodajemy poszatkowaną kapustkę. Dusimy na małym ogniu do miękkości, w między czasie podlewając wodą, aby się nie przypaliła.
Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Koperek oraz szczypiorek myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Na końcu do duszonej kapustki dodajemy posiekany koperek, szczypiorek oraz kawałki pomidorów. Przyprawiamy solą oraz pieprzem. Mieszamy i dusimy jeszcze przez 5-10 min. Podajemy na ciepło.





Komentarze

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny