BÓB Z KIEŁBASĄ
Bób to warzywo sezonowe, pojawiające się w okresie letnim i wtedy jest on najlepszy. Dlatego warto korzystać póki jest świeży. Ugotowany bób można jeść sam np. z masłem i solą jako przekąskę lub wykorzystać jako dodatek do sałatek, makaronu, past czy zup. Mój mąż bardzo lubi gotowany bób smażony z boczkiem, dla mnie natomiast to bardzo ciężkie danie i postanowiłam wykonać jego zdrowszą wersję...zamiast boczku dałam kiełbasę, a oprócz tego dodałam czerwoną cebulę oraz natkę pietruszki. Danie wyszło bardzo dobre, nawet mąż je pochwalił, choć początkowo grymasił, że nie ma boczku 😉
Składniki:
Składniki:
- 500 g bobu
- 2 cebule czerwone
- 300 g kiełbasy
- pęczek natki pietruszki
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- sól, pieprz
- 1/2 łyżeczki cukru
Wykonanie:
Bób płuczemy dokładnie pod bieżącą wodą, a następnie wrzucamy do wrzącej wody. Dodajemy 1/2 łyżeczki soli oraz 1/2 łyżeczki cukru i gotujemy przez około 15 min. Następnie odcedzamy, studzimy i obieramy ze skórki.
Na patelni rozgrzewamy olej. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię. Smażymy do zeszklenia. Kiełbasę obieramy ze skóry i kroimy w kostkę. Dodajemy do cebuli i smażymy około 7-10 min. Następnie wrzucamy bób obrany ze skórki, a na końcu dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i trzymamy na ogniu jeszcze przez 2-3 min. Podajemy z pieczywem.
Bardzo apetyczna propozycja Madziu :) Chętnie bym zjadła :)
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo Aniu :)
UsuńTak nie łączyłam jeszcze, ale danie smakowicie się prezentuje :-)
OdpowiedzUsuńPolecam spróbować bo jest pyszne :)
UsuńPrzygotowuję podobnie bób, tylko z dodatkiem boczku. Z kiełbasą tez musi być pysznie :)
OdpowiedzUsuńJa właśnie za boczkiem nie przepadam, ale z kiełbaską jest super ;)
Usuńi chlebek i mamy obiad :)
OdpowiedzUsuńSzybki obiadek w sam raz na lato :)
UsuńUwielbiam bób! Każdego sezonu korzystam z tego warzywa :)
OdpowiedzUsuńSuper! Trzeba korzystać póki jest świeży :)
UsuńŚwietny pomysł na bób!
OdpowiedzUsuńI bardzo smaczny :)
UsuńUwielbiamy pieczony bób ale we wszelkich potrawkach też sprawdza się świetnie :D
OdpowiedzUsuńTo prawda, wszędzie dobrze smakuje :)
UsuńJa bardzo lubię bób :) Bardzo fajne danie :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Patryk
Dziękuję i polecam :)
UsuńBardzo dobre danie
OdpowiedzUsuń