BÓB Z KIEŁBASĄ

Bób to warzywo sezonowe, pojawiające się w okresie letnim i wtedy jest on najlepszy. Dlatego warto korzystać póki jest świeży. Ugotowany bób można jeść sam np. z masłem i solą jako przekąskę lub wykorzystać jako dodatek do sałatek, makaronu, past czy zup. Mój mąż bardzo lubi gotowany bób smażony z boczkiem, dla mnie natomiast to bardzo ciężkie danie i postanowiłam wykonać jego zdrowszą wersję...zamiast boczku dałam kiełbasę, a oprócz tego dodałam czerwoną cebulę oraz natkę pietruszki. Danie wyszło bardzo dobre, nawet mąż je pochwalił, choć początkowo grymasił, że nie ma boczku 😉



Składniki:
  • 500 g bobu
  • 2 cebule czerwone
  • 300 g kiełbasy
  • pęczek natki pietruszki
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • sól, pieprz
  • 1/2 łyżeczki cukru
Wykonanie:

Bób płuczemy dokładnie pod bieżącą wodą, a następnie wrzucamy do wrzącej wody. Dodajemy 1/2 łyżeczki soli oraz 1/2 łyżeczki cukru i gotujemy przez około 15 min. Następnie odcedzamy, studzimy i obieramy ze skórki.
Na patelni rozgrzewamy olej. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię. Smażymy do zeszklenia. Kiełbasę obieramy ze skóry i kroimy w kostkę. Dodajemy do cebuli i smażymy około 7-10 min. Następnie wrzucamy bób obrany ze skórki, a na końcu dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i trzymamy na ogniu jeszcze przez 2-3 min. Podajemy z pieczywem.






Komentarze

  1. Bardzo apetyczna propozycja Madziu :) Chętnie bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak nie łączyłam jeszcze, ale danie smakowicie się prezentuje :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przygotowuję podobnie bób, tylko z dodatkiem boczku. Z kiełbasą tez musi być pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja właśnie za boczkiem nie przepadam, ale z kiełbaską jest super ;)

      Usuń
  4. i chlebek i mamy obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam bób! Każdego sezonu korzystam z tego warzywa :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiamy pieczony bób ale we wszelkich potrawkach też sprawdza się świetnie :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja bardzo lubię bób :) Bardzo fajne danie :)

    Pozdrawiam,
    Patryk

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny