ZAPIEKANKA Z BAKŁAŻANÓW
Zapiekanka z bakłażanów to najpopularniejsze danie kuchni włoskiej znane pod nazwą Permigiana di melanzane. To plastry bakłażana przełożone sosem pomidorowym oraz mozzarellą i parmezanem, zapieczone w piekarniku. Jest to danie dość pracochłonne, ale efekt i smak wynagradza całą pracę 😊 Zapiekanka, pomimo smażenia bakłażanów, nie należy do ciężkich i pasuje zarówno na obiad, jak i kolację.
Składniki:
Składniki:
- 3 bakłażany
- 2 puszki pomidorów krojonych
- 250 g mozzarelli
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 150 g parmezanu
- bazylia świeża
- mąka
- oliwa z oliwek do smażenia
- sól, pieprz
- papryka słodka mielona
- zioła prowansalskie
Wykonanie:
Bakłażany dokładnie myjemy, osuszamy, kroimy w plastry o grubości około 5-7 mm, układamy na ręczniku papierowym, solimy i pozostawiamy na około 1 godz., aby odciekła z nich woda. Następnie płukamy je z soli, suszymy, obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanej oliwie z oliwek, z obu stron na rumiany kolor.. Po usmażeniu bakłażany układamy na ręczniku papierowym, aby odsączyć je z tłuszczu.
Mozzarellę odsączamy z zalewy i kroimy w kostkę. Listki bazylii myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Cebulę oraz ząbki czosnku obieramy, również drobno siekamy i podsmażamy do zeszklenia na rozgrzanej oliwie. Dodajemy pomidory z puszki i przyprawy: pieprz, sól, paprykę słodką oraz zioła. Gdy sos częściowo odparuje, zdejmujemy z ognia i dodajemy do niego posiekane listki bazylii.
Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą i na dnie układamy warstwę bakłażanów. Przykrywamy je kilkoma łyżkami sosu pomidorowego, układamy mozzarellę pokrojoną w kostkę i posypujemy parmezanem. Następnie układamy kolejną warstwę bakłażanów, sosu pomidorowego, mozzarelli i parmezanu, aż do wyczerpania składników. Ostatnia warstwa to mozzarella z parmezanem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 35 minut. Podajemy na gorąco.
Bardzo apetycznie wygląda :) Zjadłabym taką zapiekankę :)
OdpowiedzUsuńJest pyszna - polecam :)
UsuńSuper pomysł na obiad aż chce się zrobić to cudo ;)
OdpowiedzUsuńTo zrób koniecznie :)
UsuńNigdy nie jadłyśmy, bo nie przepadamy za bakłażanem ale może czas spróbować ponownie :D
OdpowiedzUsuńW tej zapiekance bakłażan nie jest tak bardzo wyczuwalny, polecam spróbować :)
UsuńBardzo fana zapiekanka :) Bardzo lubię bakłażana i cukinię :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Patryk
Dziękuję :) To zachęcam do spróbowania :)
UsuńNo to nam się udało z tym bakłażanem. Pyszna zapiekanka :-)
OdpowiedzUsuńZgrałyśmy się ;)
Usuń