WYPASIONE ZAPIEKANKI - najlepsze!
Tradycyjne zapiekanki z pieczarkami kojarzą mi się z wakacjami nad morzem, a szczególnie w Łebie - gdzie można je zjeść o każdej porze dnia i nocy 😉 Także w moim rodzinnym mieście przy Hali Targowej były super zapiekanki, gdy chodziłam jeszcze do podstawówki czy szkoły średniej. Pewnie większość z Was zna takie miejsce, gdzie są pyszne zapiekanki z budki i nie raz się na nie skusiła 😉
Od dziś najlepsze zapiekanki będziecie mieć u siebie w domu - oto przepis na super wypasione zapiekanki z dużą ilością pieczarek i sera, chrupiące na zewnątrz a w środku delikatne i maślane. Żadne zapiekanki z budki im nie dorównają!
Od dziś najlepsze zapiekanki będziecie mieć u siebie w domu - oto przepis na super wypasione zapiekanki z dużą ilością pieczarek i sera, chrupiące na zewnątrz a w środku delikatne i maślane. Żadne zapiekanki z budki im nie dorównają!
Składniki:
- 1 duża bagietka
- 1 duża cebula
- 300 g pieczarek
- 1 jajko
- 100 g sera żółtego
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 2 łyżeczki masła
- 1 łyżka oliwy/oleju
- rukola po posypania (opcjonalnie)
Wykonanie:
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy do zeszklenia na rozgrzanej oliwie. Pieczarki obieramy, kroimy w kostkę i wrzucamy do cebuli. Smażymy do momentu, aż cała woda z pieczarek wyparuje. Przyprawiamy pieprzem, solą oraz ziołami. Mieszamy.
Bagietkę kroimy na pół i każdą część przekrawamy wzdłuż - otrzymamy w ten sposób 4 zapiekanki. Wszystkie części smarujemy masłem i wykładamy na nie smażone pieczarki. Jajko rozbełtujemy i powoli wylewamy na pieczarki. Ser ścieramy na tarce i posypujemy po wierzchu. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 10 min. Gotowe zapiekanki możemy posypać świeżą rukolą.
Bardzo apetycznie wyglądają :) Mam nadzieję, że się podzielisz :)
OdpowiedzUsuńJasne :) Zapraszam ;)
UsuńDomowe są najlepsze, bo nie szczędzimy na składnikach :D
OdpowiedzUsuńTo prawda! Domowe rządzą ;)
UsuńLubię takie :-)
OdpowiedzUsuńI ja też ;)
UsuńSuper, też mam miłe wspomnienia związane z tymi zapiekankami, muszę zrobić w domu, bo nie jadłam od bardzo dawna :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie ;)
UsuńDziękuję! :)
OdpowiedzUsuńdomowe, wypasione zapiekanki są najlepsze!!! a nie takie kupione z budki albo co gorsza - ze sklepu... pozdrawiam ciepło!
OdpowiedzUsuńNie ma jak domowe ;)
UsuńBardzo dobre zapiekanki. Już je sobie zrobiłam i wyszły całkiem smaczne. Ja jeszcze dodaję kukurydzę :D
OdpowiedzUsuńSuper! Cieszę się, że smakowały :) Z kukurydzą też są pycha ;)
Usuńsmakowite :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńPyszne,proste w przygotowaniu i zachęcająca niejadki do jedzonka ������ dzięki ������
OdpowiedzUsuńSuper! Cieszę się, że mój przepis się przydał i że smakowało :) Pozdrawiam
UsuńŚwieeetne. Już wiem, co zjem wieczorem :)
OdpowiedzUsuń