WYPASIONE ZAPIEKANKI - najlepsze!

Tradycyjne zapiekanki z pieczarkami kojarzą mi się z wakacjami nad morzem, a szczególnie w Łebie - gdzie można je zjeść o każdej porze dnia i nocy 😉 Także w moim rodzinnym mieście przy Hali Targowej były super zapiekanki, gdy chodziłam jeszcze do podstawówki czy szkoły średniej. Pewnie większość z Was zna takie miejsce, gdzie są pyszne zapiekanki z budki i nie raz się na nie skusiła 😉
Od dziś najlepsze zapiekanki będziecie mieć u siebie w domu - oto przepis na super wypasione zapiekanki z dużą ilością pieczarek i sera, chrupiące na zewnątrz a w środku delikatne i maślane. Żadne zapiekanki z budki im nie dorównają!



Składniki:
  • 1 duża bagietka
  • 1 duża cebula
  • 300 g pieczarek
  • 1 jajko
  • 100 g sera żółtego
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 2 łyżeczki masła
  • 1 łyżka oliwy/oleju
  • rukola po posypania (opcjonalnie)
Wykonanie:

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy do zeszklenia na rozgrzanej oliwie. Pieczarki obieramy, kroimy w kostkę i wrzucamy do cebuli. Smażymy do momentu, aż cała woda z pieczarek wyparuje. Przyprawiamy pieprzem, solą oraz ziołami. Mieszamy.
Bagietkę kroimy na pół i każdą część przekrawamy wzdłuż - otrzymamy w ten sposób 4 zapiekanki. Wszystkie części smarujemy masłem i wykładamy na nie smażone pieczarki. Jajko rozbełtujemy i powoli wylewamy na pieczarki. Ser ścieramy na tarce i posypujemy po wierzchu. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 10 min. Gotowe zapiekanki możemy posypać świeżą rukolą.



  



Komentarze

  1. Bardzo apetycznie wyglądają :) Mam nadzieję, że się podzielisz :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Domowe są najlepsze, bo nie szczędzimy na składnikach :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Super, też mam miłe wspomnienia związane z tymi zapiekankami, muszę zrobić w domu, bo nie jadłam od bardzo dawna :)

    OdpowiedzUsuń
  4. domowe, wypasione zapiekanki są najlepsze!!! a nie takie kupione z budki albo co gorsza - ze sklepu... pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo dobre zapiekanki. Już je sobie zrobiłam i wyszły całkiem smaczne. Ja jeszcze dodaję kukurydzę :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super! Cieszę się, że smakowały :) Z kukurydzą też są pycha ;)

      Usuń
  6. Pyszne,proste w przygotowaniu i zachęcająca niejadki do jedzonka ������ dzięki ������

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super! Cieszę się, że mój przepis się przydał i że smakowało :) Pozdrawiam

      Usuń
  7. Świeeetne. Już wiem, co zjem wieczorem :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny