SPAGHETTI Z TUŃCZYKIEM

Ostatnio w moim domu często gości makaron 😊 Bardzo lubię dania z makaronem bo nie dość, że są smaczne, to jeszcze szybkie w wykonaniu.
Dziś jest to spaghetti z tuńczykiem. Sos pomidorowy z dodatkiem tuńczyka. Przepis jak na spaghetti bolognese, tylko mięso mielone wymieniłam na tuńczyka 😉 Danie dla amatorów ryb...


Składniki:
  • 2 puszki tuńczyka w oleju ( po 180 g)
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 1 szklanka soku pomidorowego
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
  • szczypta papryki chili
  • 400 g makaronu spaghetti
  • parmezan (po posypania )
  • olej do smażenia
Wykonanie:

Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Cebulę z czosnkiem podsmażmy do zeszklenia na rozgrzanym oleju. Dodajemy tuńczyka z puszki. Chwilę smażymy, a następnie dodajemy pomidory z puszki oraz sok pomidorowy. Przyprawiamy pieprzem, odrobiną soli, papryką słodką oraz papryką chili. Trzymamy na ogniu około 10 min.
Makaron gotujemy w osobnym garnku według instrukcji na opakowaniu.
Makaron nakładamy na talerz, następnie wykładamy sos i posypujemy parmezanem. 





Komentarze

  1. bardzo smaczny pomysł na pyszny obiadek :) Super :)

    OdpowiedzUsuń
  2. To danie, to dla mnie klasyka, kiedyś często gościło na moim stole :) prosto i smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja o tym daniu całkiem zapomniałam, a to dlatego, że mój mąż nie jest amatorem tuńczyka ;)

      Usuń
  3. Ten przepis nie trafił w moje gusta ale poprzednie jak najbardziej! Obserwuję i pozdrawiam!^^

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mojemu mężowi też nie trafił w gusta ;) To danie dla amatorów tuńczyka :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny