PLACKI ZIEMNIACZANE Z GULASZEM Z INDYKA

Placki ziemniaczane...kto ich nie lubi, a z dodatkiem gulaszu to już prawdziwy rarytas 😉 Moje placki trochę urozmaiciłam, dodając do nich płatki owsiane oraz natkę pietruszki, a ziemniaki starłam na tarce o grubych oczkach, dzięki temu wyszły naprawdę chrupiące. Podałam je z delikatnym gulaszem z indyka.



Składniki:

Placki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki płatków owsianych
  • natka pietruszki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • olej do smażenia
Gulasz:
  • 2-3 cebule
  • 1 papryka
  • 2 marchewki
  • 500 g piersi z indyka
  • sól, pieprz
  • papryka słodka mielona
  • papryka chili
  • olej do smażenia
  • 1 - 1,5 szklanka wody lub bulionu
Wykonanie:

Gulasz: Cebule obieramy kroimy w kostkę i podsmażamy do zeszklenia na rozgrzanym oleju. Paprykę myjemy, usuwamy nasiona i kroimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy na patelnię do cebuli. Pierś z indyka myjemy, oczyszczamy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do cebuli z papryką. Smażymy około 5-6 min. Marchewkę obieramy, myjemy i kroimy w słupki. Dodajemy do mięsa na patelni. Przyprawiamy pieprzem, solą oraz obiema paprykami. Chwilę smażymy, a następnie podlewamy stopniowo wodą lub bulionem. Dusimy około 20-30 min., co jakiś czas podlewając wodą, gdy zajdzie taka potrzeba.

Placki: Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Starte ziemniaki odsączamy na sitku. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Do miski wrzucamy starce ziemniaki, cebulę i dodajemy jajka, płatki owsiane, sól oraz mąkę. Dokładnie wszystko mieszamy łyżką. Na końcu dodajemy posiekaną natkę pietruszki i mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej i na rozgrzany olej wykładamy cienko masę ziemniaczaną, formując placki. Smażymy z obu stron na złocisty kolor, na średnim ogniu. Po usmażeniu placki układamy na ręczniku papierowym by odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
Placki podajemy z gulaszem z indyka. 








Komentarze

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny