PIEROGI Z TWAROGIEM I JABŁKAMI
Pierogi...moja miłość. Lubię wszystkie, ale najbardziej ruskie. Najlepsze robiła moja babcia, a teraz robi moja mama. Niestety mama mieszka bardzo daleko ode mnie, wiec jak miałam ochotę na pierogi to je kupowałam. Nigdy wcześniej jakoś nie rwałam się do robienia pierogów, gdyż uważałam, że to trudne i dużo z tym roboty.
Tym razem zachciało mi się pierogów na słodko i postanowiłam spróbować swoich sił. To było moje drugie podejście do pierogów, za pierwszym razem ( około rok temu) wylądowały w koszu, gdyż ciasto było twarde, a pierogi niezjadliwe. Tym razem było inaczej...przyłożyłam się do tego i ciasto wyszło idealne, a moje pierogi nawet zachwyciły mojego męża 😊
Początkowo pierogi miały być z samym twarogiem, ale miałam słoik jabłek prażonych z cukrem od Dagomy i postanowiłam je wykorzystać. Pierwszy raz próbowałam połączenia twarogu z jabłkami w pierogach i powiem Wam, że wyszły pyszne. Na pewno nie raz je powtórzę!
Składniki:
Ciasto:
Tym razem zachciało mi się pierogów na słodko i postanowiłam spróbować swoich sił. To było moje drugie podejście do pierogów, za pierwszym razem ( około rok temu) wylądowały w koszu, gdyż ciasto było twarde, a pierogi niezjadliwe. Tym razem było inaczej...przyłożyłam się do tego i ciasto wyszło idealne, a moje pierogi nawet zachwyciły mojego męża 😊
Początkowo pierogi miały być z samym twarogiem, ale miałam słoik jabłek prażonych z cukrem od Dagomy i postanowiłam je wykorzystać. Pierwszy raz próbowałam połączenia twarogu z jabłkami w pierogach i powiem Wam, że wyszły pyszne. Na pewno nie raz je powtórzę!
Składniki:
Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki gorącej wody
- 2 łyżki masła
- szczypta soli
Nadzienie:
- 100 g sera białego półtłustego
- ok. 1/2 słoika jabłek prażonych z cukrem Dagoma (300 g)
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka cynamonu
Wykonanie:
Ciasto: Do miski wsypujemy mąkę przesianą przez sitko. Dodajemy sól oraz masło, a na końcu dodajemy porcjami gorącą wodę. Wyrabiamy na gładkie i elastyczne ciasto, które będzie odchodziło od dłoni. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 15-20 min., aby odpoczęło.
Nadzienie: Ser biały dokładnie rozdrabniamy widelcem. Dodajemy jabłka ze słoika oraz cukier waniliowy i cynamon, i dokładnie wszystko mieszamy. Gdy dodajemy inne jabłka ze słoika to zwróćmy uwagę, aby były pokrojone w kostkę.
Ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości około 2-3 mm i wycinamy kółka za pomocą szklanki o średnicy około 6-7 cm. Na środek wykładamy po łyżeczce farszu i zlepiamy dokładnie brzegi, formując pierogi.
W dużym garnku zagotowujemy wodę z odrobiną soli. Do wrzącej wody wrzucamy partiami pierogi ( po około 6-8 szt.) i gotujemy około 2 min. od momentu wypłynięcia.
Podajemy na ciepło. Możemy je podać ze śmietaną lub jogurtem naturalnym z cukrem, albo polane masłem.
Pyszna propozycja i jak ładnie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńDziękuję!
UsuńPierogi! Muszę zrobić :)Twoje wyglądają tak kusząco :).
OdpowiedzUsuńKoniecznie :)
Usuńwspaniałe. a takich na słodko wieki nie jadłam, ostatnio u mnie rządzą tylko ruskie : )
OdpowiedzUsuńPolecam spróbować :)
UsuńDawno nie robiłam pierogów, a Twoje takie apetyczne, że muszę się skusić :)
OdpowiedzUsuńPolecam, zrób bo są pyszne :)
UsuńMam słoik jabłek mojej roboty 😊 może dzisiaj zrobię, dobry pomysł -:)
OdpowiedzUsuńSuper! Napisz jak smakowały :)
Usuńsmakowite pierożki :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) U mnie zniknęły w mgnieniu oka :)
UsuńPyszne ja też lubię :-)
OdpowiedzUsuń😊
UsuńPyszne pierożki :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję Marzenko :)
UsuńJaka pyszna propozycja! Uwielbiam pierogi na słodko :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Dziękuję! Ja też :)
UsuńPierogi przepysznie wyglądają :) Nie jadłem jeszcze pierogów z twarogiem i jabłkami. Koniecznie muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Patryk
Dziękuję :) Spróbuj! Naprawdę polecam :)
UsuńPycha! Pycha! <3 Prawdziwe i najlepsze smaki dzieciństwa :D Palce lizać :D Za takie pierożki, dam się pokroić :D
OdpowiedzUsuńTo zapraszam do mnie ;)
Usuń