PIEROGI Z TWAROGIEM I JABŁKAMI

Pierogi...moja miłość. Lubię wszystkie, ale najbardziej ruskie. Najlepsze robiła moja babcia, a teraz robi moja mama. Niestety mama mieszka bardzo daleko ode mnie, wiec jak miałam ochotę na pierogi to je kupowałam. Nigdy wcześniej jakoś nie rwałam się do robienia pierogów, gdyż uważałam, że to trudne i dużo z tym roboty. 
Tym razem zachciało mi się pierogów na słodko i postanowiłam spróbować swoich sił. To było moje drugie podejście do pierogów, za pierwszym razem ( około rok temu) wylądowały w koszu, gdyż ciasto było twarde, a pierogi niezjadliwe. Tym razem było inaczej...przyłożyłam się do tego i ciasto wyszło idealne, a moje pierogi nawet zachwyciły mojego męża 😊
Początkowo pierogi miały być z samym twarogiem, ale miałam słoik jabłek prażonych z cukrem od Dagomy i postanowiłam je wykorzystać. Pierwszy raz próbowałam połączenia twarogu z jabłkami w pierogach i powiem Wam, że wyszły pyszne. Na pewno nie raz je powtórzę! 



Składniki:

Ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki gorącej wody
  • 2 łyżki masła
  • szczypta soli
Nadzienie:
Wykonanie:

Ciasto: Do miski wsypujemy mąkę przesianą przez sitko. Dodajemy sól oraz masło, a na końcu dodajemy porcjami gorącą wodę. Wyrabiamy na gładkie i elastyczne ciasto, które będzie odchodziło od dłoni. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 15-20 min., aby odpoczęło.

Nadzienie: Ser biały dokładnie rozdrabniamy widelcem. Dodajemy jabłka ze słoika oraz cukier waniliowy i cynamon, i dokładnie wszystko mieszamy. Gdy dodajemy inne jabłka ze słoika to zwróćmy uwagę, aby były pokrojone w kostkę.

Ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości około 2-3 mm i wycinamy kółka za pomocą szklanki o średnicy około 6-7 cm. Na środek wykładamy po  łyżeczce farszu i zlepiamy dokładnie brzegi, formując pierogi. 
W dużym garnku zagotowujemy wodę z odrobiną soli. Do wrzącej wody wrzucamy partiami pierogi ( po około 6-8 szt.) i gotujemy około 2 min. od momentu wypłynięcia.
Podajemy na ciepło. Możemy je podać ze śmietaną lub jogurtem naturalnym z cukrem, albo polane masłem.







* Wpis powstał we współpracy z Dagoma











Komentarze

  1. Pyszna propozycja i jak ładnie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pierogi! Muszę zrobić :)Twoje wyglądają tak kusząco :).

    OdpowiedzUsuń
  3. wspaniałe. a takich na słodko wieki nie jadłam, ostatnio u mnie rządzą tylko ruskie : )

    OdpowiedzUsuń
  4. Dawno nie robiłam pierogów, a Twoje takie apetyczne, że muszę się skusić :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mam słoik jabłek mojej roboty 😊 może dzisiaj zrobię, dobry pomysł -:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszne ja też lubię :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jaka pyszna propozycja! Uwielbiam pierogi na słodko :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  8. Pierogi przepysznie wyglądają :) Nie jadłem jeszcze pierogów z twarogiem i jabłkami. Koniecznie muszę spróbować :)

    Pozdrawiam,
    Patryk

    OdpowiedzUsuń
  9. Pycha! Pycha! <3 Prawdziwe i najlepsze smaki dzieciństwa :D Palce lizać :D Za takie pierożki, dam się pokroić :D

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny