Wegetariańskie naleśniki zapiekane z serem
Naleśniki nadziewane farszem warzywnym i zapieczone z serem w piekarniku to proste, choć trochę pracochłonne danie, ze względu na smażenie naleśników 😉 Jednak jest ono tak dobre, że opłaca się poświęcić trochę czasu zwłaszcza, że z podanej ilości wychodzi jedzenia na 2 dni (u mnie wyszły 2 naczynia żaroodporne). Do nadzienia możemy dodać warzywa jakie tylko chcemy, a w wersji mięsnej można dodać filet z kurczaka. Idealna propozycja zarówno na obiad, jak i kolację.
P.S. Nie zdążyłam nawet zrobić porządnych zdjęć bo zaraz po wyjęciu z piekarnika wszyscy domownicy rzucili się na nie 😀
Składniki:
Naleśniki:
Wykonanie:
Nadzienie:
Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy do zeszklenia na rozgrzanym oleju. Paprykę myjemy, usuwamy nasiona i kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy do cebuli.
Pieczarki obieramy, myjemy, kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię. Smażymy do momentu aż puszczą wodę, wtedy dodajemy mrożony szpinak. Wszystko trzymamy na ogniu aż cały szpinak się rozmrozi.
Na końcu dodajemy warzywa na patelnię i smażymy aż się rozmrożą, a cała woda z warzyw wyparuje.
Przyprawiamy pieprzem, solą, obiema paprykami, ziołami oraz mieszanką przypraw dołączoną do warzyw na patelnię.
Odstawiamy do lekkiego ostygnięcia, a następnie wbijamy jajko i dokładnie mieszamy.
P.S. Nie zdążyłam nawet zrobić porządnych zdjęć bo zaraz po wyjęciu z piekarnika wszyscy domownicy rzucili się na nie 😀
Składniki:
Naleśniki:
- 2 jajka
- 1 szklanka gazowanej wody mineralnej
- 1 szklanka mleka
- 1/3 łyżeczki soli
- ok. 1 i 1/2 szklanki mąki
- 2-3 łyżki oleju
- szczypta kurkumy
Nadzienie:
- 2 cebule
- ok. 200 g pieczarek
- 1 papryka
- 1 op. mieszanki warzyw na patelnie (włoskich)
- ok. 200 g szpinaku mrożonego
- 1 duże jajko
- sól, pieprz
- papryka słodka mielona
- papryka chili
- zioła prowansalskie
- olej do smażenia
Dodatkowo:
- ok. 150 g sera żółtego
- majeranek
Wykonanie:
Ciasto naleśnikowe:
Do miski wbijamy jajka i rozbełtujemy je. Mieszamy z mlekiem i wodą mineralną. Następnie dodajemy mąkę przesianą przez sitko, sól oraz kurkumę i mieszamy dokładnie trzepaczką lub mikserem na gładkie ciasto, bez grudek.
Na końcu dodajemy olej. Mieszamy.
Ciasto odstawiamy na 20-30 min.
Smażymy na dobrze rozgrzanej patelni z obu stron.
Do miski wbijamy jajka i rozbełtujemy je. Mieszamy z mlekiem i wodą mineralną. Następnie dodajemy mąkę przesianą przez sitko, sól oraz kurkumę i mieszamy dokładnie trzepaczką lub mikserem na gładkie ciasto, bez grudek.
Na końcu dodajemy olej. Mieszamy.
Ciasto odstawiamy na 20-30 min.
Smażymy na dobrze rozgrzanej patelni z obu stron.
Nadzienie:
Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy do zeszklenia na rozgrzanym oleju. Paprykę myjemy, usuwamy nasiona i kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy do cebuli.
Pieczarki obieramy, myjemy, kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię. Smażymy do momentu aż puszczą wodę, wtedy dodajemy mrożony szpinak. Wszystko trzymamy na ogniu aż cały szpinak się rozmrozi.
Na końcu dodajemy warzywa na patelnię i smażymy aż się rozmrożą, a cała woda z warzyw wyparuje.
Przyprawiamy pieprzem, solą, obiema paprykami, ziołami oraz mieszanką przypraw dołączoną do warzyw na patelnię.
Odstawiamy do lekkiego ostygnięcia, a następnie wbijamy jajko i dokładnie mieszamy.
Na naleśniki równomiernie wykładamy nadzienie i składamy w kopertę.
Zwinięte naleśniki układamy w naczyniu żaroodpornym.
Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach i posypujemy nim naleśniki w naczyniu. Wierzch możemy posypać suszonym majerankiem.
Naczynie żaroodporne zakrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 15 min.
Podajemy z sosem, np. pomidorowym, koperkowym lub czosnkowym, albo ketchupem.
Zwinięte naleśniki układamy w naczyniu żaroodpornym.
Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach i posypujemy nim naleśniki w naczyniu. Wierzch możemy posypać suszonym majerankiem.
Naczynie żaroodporne zakrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 15 min.
Podajemy z sosem, np. pomidorowym, koperkowym lub czosnkowym, albo ketchupem.
Super obiadek, lubię takie
OdpowiedzUsuńDziękuję, ja również lubię takie obiadki :)
Usuńwyglądają bardzo apetycznie, więc nie dziwie się, że domownicy nie mogli się powstrzymać :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
UsuńMuszę przyznać, że danie jest naprawdę wyśmienite. Bardzo lubię warzywa mrożone na patelnię. Muszę zrobić naleśniki z takim farszem.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Patryk
Koniecznie spróbuj bo pycha :)
UsuńPyszny obiadek :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuńpysznie nadziane:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń