Wegetariańskie naleśniki zapiekane z serem

Naleśniki nadziewane farszem warzywnym i zapieczone z serem w piekarniku to proste, choć trochę pracochłonne danie, ze względu na smażenie naleśników 😉 Jednak jest ono tak dobre, że opłaca się poświęcić trochę czasu zwłaszcza, że z podanej ilości wychodzi jedzenia na 2 dni (u mnie wyszły 2 naczynia żaroodporne). Do nadzienia możemy dodać warzywa jakie tylko chcemy, a w wersji mięsnej można dodać filet z kurczaka. Idealna propozycja zarówno na obiad, jak i kolację.
P.S. Nie zdążyłam nawet zrobić porządnych zdjęć bo zaraz po wyjęciu z piekarnika wszyscy domownicy rzucili się na nie 😀



 Składniki:

Naleśniki:
  • 2 jajka
  • 1 szklanka gazowanej wody mineralnej
  • 1 szklanka mleka
  • 1/3 łyżeczki soli
  • ok. 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 2-3 łyżki oleju
  • szczypta kurkumy
Nadzienie:
  • 2 cebule
  • ok. 200 g pieczarek
  • 1 papryka
  • 1 op. mieszanki warzyw na patelnie (włoskich)
  • ok. 200 g szpinaku mrożonego
  • 1 duże jajko
  • sól, pieprz
  • papryka słodka mielona
  • papryka chili
  • zioła prowansalskie
  • olej do smażenia
Dodatkowo:
  • ok. 150 g sera żółtego
  • majeranek



Wykonanie:

Ciasto naleśnikowe: 
Do miski wbijamy jajka i rozbełtujemy je. Mieszamy z mlekiem i wodą mineralną. Następnie dodajemy mąkę przesianą przez sitko, sól oraz kurkumę i mieszamy dokładnie trzepaczką lub mikserem na gładkie ciasto, bez grudek. 
Na końcu dodajemy olej. Mieszamy. 
Ciasto odstawiamy na 20-30 min. 
Smażymy na dobrze rozgrzanej patelni z obu stron.


Nadzienie: 
Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy do zeszklenia na rozgrzanym oleju. Paprykę myjemy, usuwamy nasiona i kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy do cebuli. 
Pieczarki obieramy, myjemy, kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię. Smażymy do momentu aż puszczą wodę, wtedy dodajemy mrożony szpinak. Wszystko trzymamy na ogniu aż cały szpinak się rozmrozi. 
Na końcu dodajemy warzywa na patelnię i smażymy aż się rozmrożą, a cała woda z warzyw wyparuje. 
Przyprawiamy pieprzem, solą, obiema paprykami, ziołami oraz mieszanką przypraw dołączoną do warzyw na patelnię. 
Odstawiamy do lekkiego ostygnięcia, a następnie wbijamy jajko i dokładnie mieszamy. 


Na naleśniki równomiernie wykładamy nadzienie i składamy w kopertę. 


Zwinięte naleśniki układamy w naczyniu żaroodpornym. 
Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach i posypujemy nim naleśniki w naczyniu. Wierzch możemy posypać suszonym majerankiem. 


Naczynie żaroodporne zakrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 15 min. 
Podajemy z sosem, np. pomidorowym, koperkowym lub czosnkowym, albo ketchupem.




Komentarze

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny