Pomidorówka z dorszem i ryżem

Zupa pomidorowa to klasyk. Pomidorówka z ryżem była moją ulubioną zupą dzieciństwa. Dalej darzę ją dużą sympatią, choć z wiekiem smaki się zmieniają. Dziś postanowiłam smak tradycyjnej pomidorówki przełamać rybą, a dokładnie dorszem. Otrzymałam pomidorową zupę rybną - pyszną zupę!



Wybierając się po składniki na zupę warto wcześniej przeglądnąć gazetki promocyjne, np, Biedronki → klik, można zaoszczędzić wtedy parę groszy💰. Ja tak zrobiłam 😀

Składniki:
  • 1-2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/2 selera
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebula
  • ok. 1 litra wody
  • 600-700 ml passaty pomidorowej
  • ok. 250 g fileta z dorsza
  • 200 g ryżu (2 woreczki)
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka pasty paprykowej
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
  • szczypta papryki chili
  • liść laurowy, ziele angielskie
  • natka pietruszki
Wykonanie:

 Warzywa obieramy, myjemy, umieszczamy w garnku i zalewamy wodą. Dodajemy liść laurowy oraz ziele angielskie i gotujemy około 30 min. Następnie wlewamy passatę pomidorową i przyprawiamy pieprzem, solą, papryką słodką, chili oraz pastą paprykową. Filet z dorsza myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do zupy i gotujemy jeszcze około 10 min. Ryż gotujemy w osobnym garnku według instrukcji na opakowaniu.
Na talerz wykładamy ugotowany ryż i zalewamy go pomidorówką z dorszem. Posypujemy posiekaną natką pietruszki.





Komentarze

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny