PODUDZIA Z KURCZAKA W CIEŚCIE CURRY
Przepis na podudzia z kurczaka wcale nie musi być nudny...Oto mój pomysł na podudzia w cieście curry. Chrupiące ciasto curry a w środku soczyste mięso. Pychota! Prosty obiad można zamienić w coś pysznego i niebanalnego. Z pewnością danie to zachwyci Twoich domowników i gości 😊
Składniki:
Składniki:
- 5-6 podudzi z kurczaka
- 1 jajko
- 3/4 szklanki wody mineralnej gazowanej
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 łyżeczki curry
- sól, pieprz
- 1/2 szklanki oleju
Wykonanie:
Ciasto curry: Do miski wbijamy jajko, dodajemy wodę gazowaną, mąkę oraz przyprawy: curry, sól i pieprz. Mieszamy dokładnie trzepaczką lub mikserem, aby powstało gładkie ciasto bez grudek.
Podudzia z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy, ja ściągam również skórę.
Na patelni rozgrzewamy olej. Podudzia obtaczamy w cieście i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złocisty kolor. Podsmażone podudzia przekładamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Następnie przekładamy je do naczynia żaroodpornego i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15-20 min.
Uwielbiam tak przygotowanego kurczaka :-)
OdpowiedzUsuńJa również uwielbiam ;)
UsuńBardzo lubię tą metodę przyrządzenia kurczaka :) Spróbowałem rybę cieście - wyszła wyśmienicie :) Jeszcze taką zrobię, ale to będzie typowe danie, czyli fish and chips :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Patryk
Polecam tego kurczaka :)
UsuńWygląda fantastycznie, pewnie smakuje jeszcze lepiej :)
OdpowiedzUsuńSmakuje wyśmienicie :)
Usuń