PIECZONA PIERŚ Z INDYKA Z SOSEM MUSZTARDOWYM
Soczysta i aromatyczna pierś z indyka pieczona w ziołach. Zarówno na ciepło jak i na zimno smakuje wyśmienicie. Można ją podać na ciepło do obiadu z kremowym sosem musztardowym oraz pieczonymi ziemniaczkami i ulubioną sałatką lub na zimno do kanapek. To jedno z moich ulubionych mięs - pasuje na każdą okazję i zawsze smakuje dobrze 😉
Składniki:
Składniki:
- pierś z indyka około 1 kg
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz
- rozmaryn
- bazylia
- oregano
- 1 ząbek czosnku
Sos:
- 1 szklanka śmietany 30%
- 2 łyżki musztardy
- 1 łyżeczka majonezu
- 1/2 szklanki białego wina wytrawnego
- 1-2 łyżki mąki
- sól, pieprz
Wykonanie:
Pierś z indyka myjemy, osuszamy i czyścimy z niepotrzebnych części. Ząbek czosnku przeciskamy przez praskę, mieszamy z oliwą z oliwek oraz przyprawami: pieprzem, solą, bazylią, oregano i rozmarynem. Przygotowaną marynatą nacieramy indyka.Wkładamy do lodówki na min. 2 godz., a najlepiej na całą noc. Następnego dnia wyciągamy z lodówki, aby ocieplił się do temperatury pokojowej. Pierś z indyka umieszczamy w naczyniu żaroodpornym, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy pod przykryciem przez około 60 min. Następnie naczynie odkrywamy i pieczemy jeszcze przez 10-15 min.
Sos: Śmietanę mieszamy z majonezem i musztardą. Podgrzewamy w rondelku. Następnie dodajemy wino, a na końcu mąkę i energicznie mieszamy, aby nie porobiły się grudki. Zagotowujemy, cały czas mieszając. Przyprawiamy pieprzem oraz solą.
Upieczoną pierś z indyka kroimy w plastry, układamy na talerzu i polewamy sosem musztardowym. Do obiadu możemy podać ulubioną sałatkę i pieczone ziemniaczki (klik).
pyszny pomysł na obiad:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuńpyszny obiadek :) bardzo często robię obiady z piekarnika :)
OdpowiedzUsuńJa również często robię obiady z piekarnika bo wolę niż smażone i są zdrowsze :)
UsuńBardzo apetycznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Aniu :)
UsuńO swietny pomysl na obiadek Przyznam się bez bicia ze nie jadlam nigdy sosu musztardowego Ale lubie miesko z musztarda Może najwyższy czas zrobić taki sos Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńAgnes jak lubisz musztardę to koniecznie spróbuj tego sosu, jestem pewna, że Ci posmakuje :)
UsuńBardzo lubię taką pierś z indyka, świetnie smakuje na ciepło i na zimno :)
OdpowiedzUsuńJa również lubię piec pierś z indyka bo na ciepło podam do obiadu, a jak zostanie to jest do kanapek :)
UsuńBardzo lubię sos musztardowy :) Danie pożywne i smaczne, tak jak ja lubię :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Patryk
Dziękuję! Ja tez bardzo lubię ;)
UsuńJaka musztarda?
OdpowiedzUsuńJa dałam delikatesowa, ale jak ktoś lubi ostrzejsze smaki to można dać sarepska lub pół na pół z delikatesowa
Usuń