ŁOSOŚ Z WARZYWAMI I CHIPSAMI Z BATATA
Bardzo smaczny i prosty pomysł na obiad...pieczone dzwonki z dzikiego łososia z cukinią oraz papryką a do tego chipsy z batata. Łosoś oraz warzywa zostały wcześniej zamarynowane w marynacie z octem balsamicznym i miodem, a następnie podsmażone na patelni (może być to patelnia grillowa). Do obiadu podałam indyjski sos jogurtowy z miętą - pyszne połączenie!
Składniki:
Składniki:
- 3-4 dzwonki z łososia
- 1 papryka
- 1 cukinia
- 1 batat
- 2 łyżki oliwy z oliwek + 1 łyżka do smażenia+1 łyżka do batatów
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól, pieprz
- ulubione zioła
Wykonanie:
W misce mieszamy oliwę z oliwek z octem balsamicznym, miodem i sokiem z cytryny. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Mieszamy, aby powstała jednolita marynata. Dzwonki z łososia myjemy i osuszamy. Paprykę myjemy, osuszamy, usuwamy nasiona i kroimy w paski. Cukinię dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy w plastry. Do marynaty wkładamy pokrojone warzywa i dzwonki z łososia. Miskę zakrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 1-2 godz.
Bataty obieramy ze skórki, myjemy, osuszamy i kroimy w plastry. Obtaczamy w oliwie z ziołami i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15-20 min.
Rybę oraz warzywa odsączamy z marynaty i smażymy na rozgrzanej oliwie z obu stron po 2 min. Następnie przenosimy do naczynia żaroodpornego i wkładamy do piekarnika na około 10 min.
Wykładamy na talerz warzywa, chipsy z batata oraz upieczonego łososia. Do obiadu możemy podać jogurtowy sos z miętą - pasuje tu idealnie 😉
Wygląda niezwykle apetycznie. :-)
OdpowiedzUsuńTakie danie chętnie bym zjadła. :-)
Dziękuję bardzo :) Ja takie dania mogłabym jeść codziennie ;)
UsuńJaki oryginalny pomysł na pyszny obiad :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńO, mój ulubiony łosoś :) Bardzo pięknie podano danie ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie,
Patryk