Krem kalafiorowo-kokosowy

Pyszna zupa krem o bardzo ciekawym smaku...czuć kalafior, kokos, ale też nutę czosnku, a dodatek czarnuszki idealnie tu pasuje, gdyż dodaje aromatu i podkręca smak zupy 😉 Pomysł na zupę zaczerpnięty z pewnej książki (w sumie już nie pamiętam jakiej - gdzie tylko mogę przeglądam książki kucharskie i zapisuję inspiracje 😁), a wykonanie to już moja inwencja twórcza. Nie byłabym też sobą gdybym nie dodała coś od siebie - stąd ta czarnuszka 😊



Składniki:
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 kalafior
  • 1 szklanka mleka kokosowego
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 1/2 łyżeczki curry
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz
  • czarnuszka
  • grzanki 
Wykonanie:

Cebulę i czosnek obieramy, a następnie kroimy w drobną kostkę. W garnku rozgrzewamy olej kokosowy i wrzucamy cebulę z czosnkiem. Smażymy do zeszklenia. Kalafior myjemy i dzielimy na różyczki. Dodajemy do garnka z cebulą i czosnkiem. Chwilę podsmażamy, a następnie zalewamy wodą, w ilości takiej, by cały kalafior znalazł się pod wodą. Gotujemy do momentu aż kalafior będzie miękki. Następnie całość blendujemy na gładki krem. Dodajemy mleko kokosowe oraz przyprawy curry, gałkę muszkatołową, sos sojowy oraz sól i pieprz. Zagotowujemy zupę i trzymamy jeszcze na ogniu przez 2 min. Wlewamy na talerz, posypujemy czarnuszką i podajemy z grzankami.





Komentarze

  1. Krem wygląda pysznie. Lubię czarnuszkę i wszystko w czym występuje.Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam kalafior w każdej wersji :-) Zupka jest mega i chętnie bym zjadła :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. ooo, takiej jeszcze nie jadłam, wygląda pysznie!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny