JOGURTOWY PUDDING CHIA Z PRAŻONYMI JABŁKAMI

Pudding chia na jogurcie greckim z prażonymi na miodzie jabłkami z cynamonem, orzechami i płatkami migdałowymi to propozycja na idealne śniadanie - wpływa na dobre funkcjonowanie mózgu i całego ciała. Jest to moja ulubiona wersja ❤ Uwielbiam ją! 
Na szczególną uwagę zasługują tu nasiona chia czyli nasiona szałwii hiszpańskiej, które są bogate w kwasy Omega-3 oraz liczne witaminy i składniki mineralne. Najlepiej pudding ten przygotować wieczorem przed pójściem spać, a rano mamy odżywcze śniadanko gotowe 😉 

 Składniki:
(2 porcje)
  • 400 g jogurtu greckiego
  • 3 łyżki nasion chia
  • 1 łyżka miodu
  • 2 jabłka
  • 30 g orzechów włoskich
  • 20 g płatków migdałowych
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • kasza jaglana ekspandowana (dekoracja)
Wykonanie:

Nasiona chia dodajemy do jogurtu greckiego i mieszamy. Odstawiamy na około 20 min., aby nasiona spęczniały. Co jakiś czas mieszamy, aby nie porobiły się grudki.
Jabłka obieramy ze skórki, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w drobną kostkę. Orzechy włoskie grubo siekamy. Na patelni rozpuszczamy miód. Gdy zacznie się pienić dodajemy pokrojone jabłka, cynamon, orzechy i płatki migdałowe. Część orzechów i płatków migdałowych odkładamy do dekoracji. Prażymy do momentu, aż jabłka lekko zmiękną. Studzimy.
Na dno szklanki wykładamy jogurt z nasionami chia (ok. 1 łyżka) na niego uprażone jabłka z orzechami, a następnie kolejna warstwa jogurtu i jabłek z orzechami. W sumie powinno być 3 warstwy jogurtu i 3 warstwy uprażonych jabłek. Ostatnią warstwą powinny być uprażone jabłka. Wierzch dekorujemy orzechami, płatkami migdałowymi i ekspandowaną kaszą jaglaną. Desery wkładamy do lodówki na min. 4-5 godzin, a najlepiej na całą noc.










Komentarze

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny