JOGURTOWY PUDDING CHIA Z PRAŻONYMI JABŁKAMI
Pudding chia na jogurcie greckim z prażonymi na miodzie jabłkami z cynamonem, orzechami i płatkami migdałowymi to propozycja na idealne śniadanie - wpływa na dobre funkcjonowanie mózgu i całego ciała. Jest to moja ulubiona wersja ❤ Uwielbiam ją!
Na szczególną uwagę zasługują tu nasiona chia czyli nasiona szałwii hiszpańskiej, które są bogate w kwasy Omega-3 oraz liczne witaminy i składniki mineralne. Najlepiej pudding ten przygotować wieczorem przed pójściem spać, a rano mamy odżywcze śniadanko gotowe 😉
Składniki:
(2 porcje)
Na szczególną uwagę zasługują tu nasiona chia czyli nasiona szałwii hiszpańskiej, które są bogate w kwasy Omega-3 oraz liczne witaminy i składniki mineralne. Najlepiej pudding ten przygotować wieczorem przed pójściem spać, a rano mamy odżywcze śniadanko gotowe 😉
Składniki:
(2 porcje)
- 400 g jogurtu greckiego
- 3 łyżki nasion chia
- 1 łyżka miodu
- 2 jabłka
- 30 g orzechów włoskich
- 20 g płatków migdałowych
- 1 łyżeczka cynamonu
- kasza jaglana ekspandowana (dekoracja)
Wykonanie:
Nasiona chia dodajemy do jogurtu greckiego i mieszamy. Odstawiamy na około 20 min., aby nasiona spęczniały. Co jakiś czas mieszamy, aby nie porobiły się grudki.
Jabłka obieramy ze skórki, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w drobną kostkę. Orzechy włoskie grubo siekamy. Na patelni rozpuszczamy miód. Gdy zacznie się pienić dodajemy pokrojone jabłka, cynamon, orzechy i płatki migdałowe. Część orzechów i płatków migdałowych odkładamy do dekoracji. Prażymy do momentu, aż jabłka lekko zmiękną. Studzimy.
Na dno szklanki wykładamy jogurt z nasionami chia (ok. 1 łyżka) na niego uprażone jabłka z orzechami, a następnie kolejna warstwa jogurtu i jabłek z orzechami. W sumie powinno być 3 warstwy jogurtu i 3 warstwy uprażonych jabłek. Ostatnią warstwą powinny być uprażone jabłka. Wierzch dekorujemy orzechami, płatkami migdałowymi i ekspandowaną kaszą jaglaną. Desery wkładamy do lodówki na min. 4-5 godzin, a najlepiej na całą noc.
Jabłka obieramy ze skórki, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w drobną kostkę. Orzechy włoskie grubo siekamy. Na patelni rozpuszczamy miód. Gdy zacznie się pienić dodajemy pokrojone jabłka, cynamon, orzechy i płatki migdałowe. Część orzechów i płatków migdałowych odkładamy do dekoracji. Prażymy do momentu, aż jabłka lekko zmiękną. Studzimy.
Na dno szklanki wykładamy jogurt z nasionami chia (ok. 1 łyżka) na niego uprażone jabłka z orzechami, a następnie kolejna warstwa jogurtu i jabłek z orzechami. W sumie powinno być 3 warstwy jogurtu i 3 warstwy uprażonych jabłek. Ostatnią warstwą powinny być uprażone jabłka. Wierzch dekorujemy orzechami, płatkami migdałowymi i ekspandowaną kaszą jaglaną. Desery wkładamy do lodówki na min. 4-5 godzin, a najlepiej na całą noc.
Uwielbiam takie śniadania 😍
OdpowiedzUsuńOj ja też uwielbiam :)
UsuńUwielbiam takie śniadania 😍
OdpowiedzUsuńWyglądają naprawdę pysznie☺
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
UsuńLubię desery na bazie jogurtu naturalnego :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Patryk
Polecam ten spróbować :)
UsuńTakie cudo bardzo chętnie bym zjadła :-) Proszę o porcyjkę :-)
OdpowiedzUsuńAnia to zapraszam ;)
Usuńzdrowo i pysznie:)
OdpowiedzUsuńTo prawda - jest pyszne i zdrowe :)
UsuńWygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńSmacznie i zdrowo :-)
OdpowiedzUsuńTo prawda :)
Usuń