BURGERY WOŁOWO-JAGLANE Z MANGO
Burgery ostatnimi czasy stały się bardzo modne, jak grzyby po deszczu pojawiają się w mieście nowe burgerownie. Bardzo lubię takie prawdziwe burgery, są one dużo lepszą opcją i na pewno zdrowszą od tych fast-foodów sieciówkowych. Jednak nic tak nie smakuje jak domowy burger zrobiony przez siebie samego 😉 Dlatego naleciała mnie ochota na zrobienie takiego burgera, tym bardziej, że upiekłam własne bułeczki. Aby mój burger był bardziej wartościowy i zdrowszy dodałam do mięsa mielonego kaszę jaglaną. Dzięki temu kotlety wyszły lżejsze,a w smaku pyszne!
Składniki:
Składniki:
- 400 g wołowego mięsa mielonego
- 3/4 szklanki kaszy jaglanej
- 1/2 kostki rosołowej
- 1 jajko
- 1 szklanka mąki
- 2 łyżki otrębów pszennych
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 cebuli
- sól, pieprz
- zioła prowansalskie
- papryka słodka mielona
- olej do smażenia
Dodatkowo:
- 1/2 mango
- 1 pomidor
- 1 ogórek
- kilka listków sałaty
- ser żółty
- bułki do burgerów → przepis
- ketchup, majonez, ulubiony sos
Wykonanie:
Kaszę jaglaną płuczemy kilkakrotnie pod bieżącą wodą. Przenosimy ją do garnka, zalewamy wodą w stosunku 1:2,5, dodajemy kostkę rosołową i gotujemy do momentu, aż kasza wchłonie całą wodę. Od czasu do czasu mieszamy, aby nie przywarła do dna. Studzimy.
W misce mieszamy mielone mięso wołowe z wystudzoną kaszą jaglaną. Następnie dodajemy ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. drobno pokrojoną cebulę, jajko, otręby pszenne, 2 łyżki mąki oraz przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie i paprykę mieloną. Mieszamy dokładnie dłonią, aż wszystkie składniki się połączą i formujemy kotlety. Pozostałą ilość mąki wysypujemy na talerz i obtaczamy w niej uformowane kotleciki. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kotlety z obu stron na małym ogniu, aż zbrązowieją.
Bułkę do burgerów przecinamy na pół. Na dolnej części układamy ser oraz kolet wołowo-jaglany, zakrywamy górą częścią i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 3-4 min, aż ser lekko się roztopi. Dodatki myjemy, mango obieramy ze skóry ( pomidora i ogórka również możemy obrać) i wszystkie kroimy w plasterki, no oprócz sałaty 😉 Następnie wyciągamy z piekarnika i dodajemy ulubione dodatki - u mnie to: listek sałaty, plaster mango, plaster pomidora, 2-3 plasterki ogórka świeżego oraz ketchup i majonez. Całość możemy przekłuć patyczkiem do szaszłyków, wtedy nie rozpadnie się podczas jedzenia.
P.S. Burgery możemy wykonać również na grillu.
Kaszę jaglaną płuczemy kilkakrotnie pod bieżącą wodą. Przenosimy ją do garnka, zalewamy wodą w stosunku 1:2,5, dodajemy kostkę rosołową i gotujemy do momentu, aż kasza wchłonie całą wodę. Od czasu do czasu mieszamy, aby nie przywarła do dna. Studzimy.
W misce mieszamy mielone mięso wołowe z wystudzoną kaszą jaglaną. Następnie dodajemy ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. drobno pokrojoną cebulę, jajko, otręby pszenne, 2 łyżki mąki oraz przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie i paprykę mieloną. Mieszamy dokładnie dłonią, aż wszystkie składniki się połączą i formujemy kotlety. Pozostałą ilość mąki wysypujemy na talerz i obtaczamy w niej uformowane kotleciki. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kotlety z obu stron na małym ogniu, aż zbrązowieją.
Bułkę do burgerów przecinamy na pół. Na dolnej części układamy ser oraz kolet wołowo-jaglany, zakrywamy górą częścią i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 3-4 min, aż ser lekko się roztopi. Dodatki myjemy, mango obieramy ze skóry ( pomidora i ogórka również możemy obrać) i wszystkie kroimy w plasterki, no oprócz sałaty 😉 Następnie wyciągamy z piekarnika i dodajemy ulubione dodatki - u mnie to: listek sałaty, plaster mango, plaster pomidora, 2-3 plasterki ogórka świeżego oraz ketchup i majonez. Całość możemy przekłuć patyczkiem do szaszłyków, wtedy nie rozpadnie się podczas jedzenia.
P.S. Burgery możemy wykonać również na grillu.
Wow! Jaka fajna propozycja :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję!
UsuńPysznie wyglądają burgery :) Ach, żeby takie fast foody podawali w różnych barach fast food :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Patryk
Dziękuje Patryku :)
UsuńPysznie wyglądają, powinny spodobać się moim dzieciom :) Dla dzieci uzdatniliśmy wodę w kuchni - założyliśmy na ujęciu wody filtr do wody firmy fitaqua i teraz dzieci same mogę sobie pobierać wodę prosto z kranu :) a my nie toniemy w hałdach pustych opakowań po mineralnej :)
OdpowiedzUsuńDla dzieci idealne :)
UsuńRobiłam kiedyś burgery z kaszy jaglanej i potwierdzam, że smakują rewelacyjnie! Mango musiało być super orzeźwiającym dodatkiem do całości :))
OdpowiedzUsuńJa ostatnio zakochałam się w kaszy jaglanej i wykorzystuje ją gdzie tylko mogę ;) A mango w burgerze naprawdę świetnie się komponowało :)
UsuńWyglądają bosko, chętnie bym skosztowała :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam bo wyszły pyszne :)
UsuńDziękuję :)
OdpowiedzUsuń