TARTA KEBAB-GYROS
Sałatka kebeb-gyros jest jedną z najbardziej popularnych sałatek w internecie. I wcale się nie dziwię bo jest bardzo smaczna. Inspirując się tym przepisem postanowiłam zrobić tartę kebab-gyros. I wiecie co ? Jest po prostu przepyszna.
Składniki:
Ciasto:
Ciasto:
- 1,5 szklanki mąki
- 1 żółtko
- 120 g masła
- 50 ml zimnej wody
- 1/2 łyżeczki soli
Nadzienie:
- 1 filet z kurczaka
- 1/2 papryki
- 1 czerwona cebula
- 2 ogórki konserwowe Dagoma
- 3-4 łyżki kukurydzy konserwowej
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki ketchupu
- 3 jajka
- 2 łyżki mleka
- przyprawa kebab-gyros
- 2 łyżki oleju do smażenia
Wykonanie:
Ciasto:
Do miski wsypujemy przesianą przez sitko mąkę. Dodajemy żółtko, wodę, sól i zimne masło pokrojone na małe kawałki. Zagniatamy szybko ciasto i owijamy w folię spożywczą. Wkładamy do lodówki na 30 min. Po tym czasie, ciasto rozwałkowujemy i wylepiamy nim formę do tarty (średnica 26-28 cm). Nakłuwamy spód widelcem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15 min, w celu podpieczenia ciasta.
Nadzienie:
Filet z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy z niepotrzebnych części i kroimy w kostkę. Następnie smażymy go na rozgrzanym oleju z dodatkiem przyprawy kebab-gyros (ok. 1 łyżeczka) do momentu aż nie będzie surowy. Odsączamy na sitku i studzimy.
Paprykę myjemy, usuwamy nasiona i kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę obieramy i kroimy na piórka. Ogórki odsączamy z octu i kroimy w kostkę. Kukurydzę odsączamy z zalewy.
Wszystkie pokrojone składniki wykładamy na podpieczonym cieście.
Do miski wbijamy jajka i rozbełtujemy je. Dodajemy mleko, ok. 1 łyżeczkę przyprawy kebab-gyros, majonez oraz ketchup i dokładnie mieszamy. Sosem polewamy składniki na cieście. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20-25 min. Podajemy na ciepło.
Tarta wygląda jak pizza :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię tartę :)
Pozdrawiam,
Patryk
świetny przepis :-)
OdpowiedzUsuń