TARTA KEBAB-GYROS

Sałatka kebeb-gyros jest jedną z najbardziej popularnych sałatek w internecie. I wcale się nie dziwię bo jest bardzo smaczna. Inspirując się tym przepisem postanowiłam zrobić tartę kebab-gyros. I wiecie co ? Jest po prostu przepyszna. 




Składniki:

Ciasto:
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 żółtko
  • 120 g masła
  • 50 ml zimnej wody
  • 1/2 łyżeczki soli
Nadzienie:
  • 1 filet z kurczaka
  • 1/2 papryki
  • 1 czerwona cebula
  • 2 ogórki konserwowe Dagoma
  • 3-4 łyżki kukurydzy konserwowej
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki ketchupu
  • 3 jajka
  • 2 łyżki mleka
  • przyprawa kebab-gyros
  • 2 łyżki oleju do smażenia
Wykonanie:

Ciasto:
Do miski wsypujemy przesianą przez sitko mąkę. Dodajemy żółtko, wodę, sól i zimne masło pokrojone na małe kawałki. Zagniatamy szybko ciasto  i owijamy w folię spożywczą. Wkładamy do lodówki na 30 min. Po tym czasie, ciasto rozwałkowujemy i wylepiamy nim formę do tarty (średnica 26-28 cm). Nakłuwamy spód widelcem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15 min, w celu podpieczenia ciasta.

Nadzienie:
Filet z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy z niepotrzebnych części i kroimy w kostkę. Następnie smażymy go na rozgrzanym oleju z dodatkiem przyprawy kebab-gyros (ok. 1 łyżeczka) do momentu aż nie będzie surowy. Odsączamy na sitku i studzimy.
Paprykę myjemy, usuwamy nasiona i kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę obieramy i kroimy na piórka. Ogórki odsączamy z octu i kroimy w kostkę. Kukurydzę odsączamy z zalewy.
Wszystkie pokrojone składniki wykładamy na podpieczonym cieście.
Do miski wbijamy jajka i rozbełtujemy je. Dodajemy mleko, ok. 1 łyżeczkę przyprawy kebab-gyros, majonez oraz ketchup i dokładnie mieszamy. Sosem polewamy składniki na cieście. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20-25 min. Podajemy na ciepło.












Komentarze

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny