POLĘDWICZKI Z OSCYPKIEM I ŻURAWINĄ
I po urlopie...wróciłam 😊 Było super! Ale wszystko co dobre szybko się kończy i czas wracać do pracy. Będąc w górach ⛰ grzechem byłoby nie przywieźć ze sobą oscypków. Oscypki to dla mnie podstawa! Uwielbiam je ❤ I oto zaczynam od przepisu na polędwiczki wieprzowe zapieczone z oscypkiem i podane z żurawiną. Proste a zarazem wykwintne danie. Z pewnością zachwyci Waszych gości, pod warunkiem, że nie są wegetarianami bądź weganami 😉
Składniki:
Składniki:
- 4-5 polędwiczek wieprzowych
- 2 oscypki
- żurawina cała w słoiczku
- olej do smażenia
- sól, pieprz
- papryka słodka mielona
- majeranek
- tymianek
Wykonanie:
Polędwiczki wieprzowe myjemy, osuszamy, lekko rozklepujemy i przyprawiamy pieprzem, solą, papryką mieloną oraz ziołami. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron po 2-3 min.
Oscypki kroimy w plasterki. Następnie podsmażone polędwiczki przenosimy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i układamy na nich plasterki oscypka. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 10 min., aby ser lekko się podtopił. Wyciągamy z piekarnika i na podpieczone polędwiczki wykładamy żurawinę ze słoiczka. Danie możemy podać z pieczonymi ziemniakami -> przepis
Oscypki kroimy w plasterki. Następnie podsmażone polędwiczki przenosimy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i układamy na nich plasterki oscypka. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 10 min., aby ser lekko się podtopił. Wyciągamy z piekarnika i na podpieczone polędwiczki wykładamy żurawinę ze słoiczka. Danie możemy podać z pieczonymi ziemniakami -> przepis
Super przystawka :) A oscypek jest doskonały do różnych przystawek :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Patryk
Takiego połączenia jeszcze nie widziałam, zaintrygowałaś mnie. Będę musiała ich spróbować w najbliższym czasie :)
OdpowiedzUsuńPolecam bo połączenie warte spróbowania :)
Usuń