Zupa z zielonego groszku z gruszką prażoną

Od Mikołaja dostałam książki Kuchni Lidla - na słono według Karola Okrasy i na słodko według Pawła Małeckiego. Książki te są naprawdę super! Pomału wypróbowuje przepisy w nich zawarte, więc co jakiś czas będą tu wrzucała przepis, który wywarł na mnie wrażenie smakowe 😉
Na pierwszy ogień idzie zupa według Karola Okrasy z zielonego groszku z miętą i prażoną gruszką. Tę zupę trzeba koniecznie wypróbować bo brak mi słów, żeby ją opisać. Jest doskonała! Od siebie dodałam grzanki bo ewidentnie mi ich brakowało.
Od razu chce uprzedzić, ze nie jest to przepis 100% skopiowany z książki - opisany jest moimi słowami 😉


Składniki:
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1/2 selera
  • 1/2 pora
  • natka pietruszki
  • liść laurowy, ziele angielskie
  • 2-3 ziemniaki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 małe cebule ze szczypiorkiem
  • 450 g zielonego groszku mrożonego
  • 1 pęczek świeżej mięty
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1/2 łyżeczki ziaren kolendry
  • oliwa
  • sól, pieprz w ziarnach
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 2 gruszki
  • 2 łyżki octu winnego
  • 1 łyżeczka miodu
  • szczypta imbiru
  • dowolne grzanki
Wykonanie:

Marchewkę, pietruszkę, pora i selera, obieramy, myjemy i wrzucamy do garnka. Zalewamy ok. 1,5 litra wody. Wrzucamy ziele angielskie, liścia laurowego, sól oraz ziarenka pieprzu. Dodajemy umytą natkę pietruszki i gotujemy ok. 1 godzinę. Po tym czasie, bulion przelewamy przez sitko.
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w drobną kostkę. Obrany czosnek drobno siekamy, a cebulę wraz ze szczypiorkiem kroimy na małe kawałki. Wszystko razem wrzucamy na rozgrzaną oliwę i smażymy do zeszklenia. Ziarna kolendry ucieramy w moździerzu i dodajemy do składników na patelni. Mieszamy. Zawartość patelni przenosimy do garnka i zalewamy przygotowanym wcześniej bulionem warzywnym. Przyprawiamy pieprzem, solą oraz gałką muszkatołową i gotujemy do momentu, aż ziemniaki będą miękkie. Następnie dodajemy groszek zielony. Zagotowujemy. Dodajemy umyty pęczek mięty oraz miód. Gotujemy jeszcze ok. 2 minuty, a następnie miksujemy blenderem na gładki krem. 
Gruszki myjemy, obieramy ze skórki, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w kosteczkę. Na patelni rozpuszczamy łyżeczkę miodu. Gdy zacznie się pienić dodajemy ocet oraz imbir. Gotujemy aż całość nabierze konsystencji syropu. Następnie dodajemy gruszki i chwilę prażymy, ale uważamy aby się nie rozgotowały.
Na talerz nalewamy gorącą zupę i wierzch posypujemy prażonymi gruszkami. Podajemy z grzankami.






Komentarze

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny