Zupa rybna z ryżem
Szybka w przygotowaniu zupa rybna z dorsza o oryginalnym smaku podana z ryżem. Nie jest to typowa zupa rybna, jaką znamy z nadmorskich barów i restauracji. Zupa ta przyrządzona jest raczej w stylu orientalnym. Ma bardzo ciekawy smak, a podana z ryżem jaśminowy smakuje znakomicie. Polecam, także tym, którzy za rybą nie przepadają- jej smak Was zaskoczy!
Składniki:
(4-6 porcji)
Składniki:
(4-6 porcji)
- 300 g filetów z dorsza
- 3 małe marchewki
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- 200 g zielonego groszku mrożonego
- pęczek szczypiorku
- 2-3 cm kawałek imbiru
- sok z 1 limonki
- 2-3 łyżki sosu sojowego (bez glutenu)
- 200 g ryżu
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
- sól, pieprz
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
Wykonanie:
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, umyty szczypiorek drobno siekamy. W garnku, w którym będziemy gotować zupę rozgrzewamy oliwę z oliwek. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy cebulę ze szczypiorkiem i smażymy do zeszklenia. Marchewki i pietruszkę obieramy, myjemy i kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy do garnka z zeszkloną cebulą. Imbir obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o małych oczkach, wrzucamy do garnka. Na końcu dodajemy sok z limonki i wszystko smażymy około 5 min. Następnie zalewamy wszystko gorącą wodą w ilości ok. 1,5 litra. Doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy mrożony, zielony groszek. Filet z dorsza myjemy, osuszamy i kroimy w grubą kostkę. Wrzucamy do zupy. Przyprawiamy sosem sojowym, papryką słodką mieloną, cukrem, solą oraz pieprzem. Gotujemy jeszcze 5-7 min.
Ryż gotujemy w osobnym garnku według instrukcji na opakowaniu.
Do miseczki na dno wykładamy ryż i zalewamy zupą. Możemy udekorować posiekanym szczypiorkiem.
Rada:
Bardzo lubie zupy rybne pod kazda postacia ale z ryzem jeszcze nie jadlam Kradne przepis z premedytacja Pozdrawiam cieplo!
OdpowiedzUsuńProszę bardzo! Miło mi, że ktoś korzysta z moich przepisów. Z ryżem robiłam rybną pierwszy raz i naprawdę świetnie smakuje:) Pozdrawiam
UsuńJa tak samo, jak Agnes, nie jadłem nigdy zupy rybnej z ryżem. Świetnie też pasują pulpety rybne gotowane w wywarze rybnym :) Polecam.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Patryk