Ziemniaczanka z boczkiem

Typowo męska zupa, składająca się głównie z 2 składników - ziemniaków 🥔 i boczku🥓 . Prosta zupa krem z ziemniaków, której przygotowanie zajmuje kilka chwil, a na pewno przypadnie do gustu każdemu facetowi 😉I nie jedna kobietka nie oprze się jej... Najprostsza zupa świata! A do tego sycąca i pyszna. Koniecznie wypróbujcie!

Składniki:
  • 6-7 średniej wielkości ziemniaków
  • 2-3 cebule
  • ok. 400 g boczku wędzony
  • natka pietruszki
  • 1,5 litra bulionu warzywnego
  • sól, pieprz
Wykonanie:

Boczek kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnię i smażymy,wytapiając z niego tłuszcz. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Następnie boczek wyjmujemy na talerz, a na powstałym tłuszczu podsmażamy cebulę do zeszklenia. Ziemniaki obieramy ze skóry, myjemy i kroimy w większą kostkę. Wrzucamy do zeszklonej cebuli i podsmażamy około 5 minut. Bulion podgrzewamy i odrobiną podlewamy zawartość patelni, zbierając cały smak. Następnie wszystko przenosimy do garnka z bulionem i zagotowujemy. Całość blendujemy na gładki krem. Natkę pietruszki myjemy i drobno siekamy. Do zupy wrzucamy posiekaną natkę pietruszki oraz podsmażony boczek. Trzymamy na ogniu jeszcze około 3 min. Przyprawiamy do smaku pieprzem oraz solą.




  


Komentarze

  1. Bardzo pysznie wygląda Pani przygotowana zupa :) Ja bardzo lubię ziemniaczaną zupę :)

    Pozdrawiam,
    Patryk

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo smaczna musi być :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super, w zimie bardzo lubię takie smaczne i treściwe zupy :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super zupka, mąż na pewno byłby z takiej zadowolony :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Może zupa i męska, ale ja również chętnie bym zjadła :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie :) Sama ją wcinałam aż mi się uszy trzęsły ;)

      Usuń
  6. Jeszcze jak jest pikantna to pewnie meskie grono zwolennikow takiej zupki bija się o ostatnia lyzke w garnku hahha Smakowitosci!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Haha :) to prawda musi być jeszcze pikantna i słona ;)

      Usuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny