MALINOWE DROŻDŻÓWKI
Przepis dla osób lubiących śniadania na słodko. Drożdżowe bułeczki malinowe a'la pączki z piekarnika. Drożdżówki wykonane są z przepisu na tradycyjne pączki z małym urozmaiceniem...do ciasta dodałam dżem malinowy oraz nalewkę malinową. Dzięki temu bułeczki nawet same bez dodatków super smakują bo czuć w nich malinową nutę. I zamiast smażyć na tłuszczu upiekłam w piekarniku więc są bardziej fit 😉
Składniki:
- 1 szklanka mleka
- 50 g drożdży
- 1 łyżka cukru
- 3 szklanki mąki
- 3 żółtka
- 1 jajko
- 50 g masła
- 2 łyżki dżemu malinowego
- 2 kieliszki nalewki malinowej
- 2 łyżki cukru pudru
- szczypta soli
Dodatkowo:
- 1 białko
- 100 g czekolady gorzkiej
- 2 łyżki masła
- kasza jaglana ekspandowana
Wykonanie:
Ciasto:
Mleko lekko podgrzewamy do temp. ok. 30 stopni. W podgrzanym mleku rozpuszczamy cukier oraz pokruszone drożdże i mieszamy z 1 łyżką mąki. Rozczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15-20 min., aby wyrósł.
Do wyrośniętego rozczynu dodajemy żółtka, jajko, cukier puder, dżem malinowy, szczyptę soli, nalewkę malinową oraz pozostałą mąkę. Wyrabiamy ciasto na pulchne i sprężyste. Na końcu dodajemy roztopione i wystudzone masło. Zagniatamy ciasto, aż cały tłuszcz się wchłonie, a ciasto będzie odchodziło od dłoni. Przykrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe mniejsze, aby wyrosło.
Pączki:
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, rozwałkowujemy go na grubość ok. 1,5 cm i wycinamy krążki wielkości ok. 7-8 cm. Krążki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 min., aż urosną.
Po tym czasie, wierzch bułeczek smarujemy rozmąconym białkiem i wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 minut. Studzimy.
Polewa:
Bardzo apetyczne, podoba mi się malinowy dodatek :)
OdpowiedzUsuńDziękuję:) Dzięki temu dodatkowi mają fajny posmak malinowy :)
UsuńPrezentują się cudownie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńAle super Mysle ze bym skradla ci kilka Jak długo utrzymują swiezosc? Pozdrawiam cieplo!
OdpowiedzUsuńJak to drożdżówki utrzymują świeżość max 2 dni bo później robią się bardzo suche.
UsuńPozdrawiam :)
Mniam, pychotka :) Bardzo lubię ciasta drożdżowe. Na podwieczorek w sam raz idealne do kawy ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Patryk
Ja również lubię ciasto drożdżowe, zarówno jeść jak i robić ;)
Usuń