TOSTY W PANIERCE

Tosty w innej odsłonie - nie trzeba posiadać tostera, aby je wykonać. Są to tosty w panierce z bułki tartej, smażone na patelni. Dawniej, gdy nikt nie miał tostera i chleb tostowy nie był znany, robiło się smażony chleb maczany w jajku. Domyślam się, że dla większości z Was to są smaki dzieciństwa. Moje tosty to taka wzbogacona wersja tych z dzieciństwa...wersja nadziewana i w panierce. 
Bardzo lubię tosty, często jem je na śniadanie i nie wyobrażam sobie bez nich życia 😉 I gdy zepsuł mi się toster, zaczęła się inwencja twórcza. Mój mąż nie mógł się najeść 😋 takie dobre, ze robiliśmy je kilka dni z rzędu 😁


 Składniki:
  • 4 kromki chleba tostowego
  • 2 plasterki wędliny (u mnie - salami)
  • 2 plasterki sera żółtego
  • 2 pomidory suszone
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki bułki tartej
  • olej rzepakowy do smażenia
  • masło do smarowania
Wykonanie:

Kromki chleba tostowego z jednej strony smarujemy masłem. Na jednej kromce układamy wędlinę, ser oraz pomidora suszonego, przykrywamy drugą kromką - od strony posmarowanej masłem. Dociskamy. Czynność powtarzamy z pozostałymi kromkami. 
Na jednym talerzu rozbełtujemy jajko, na drugim wysypujemy bułkę tartą. Złożone kanapki obtaczamy z każdej strony najpierw w jajku, a następnie w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju rzepakowym, z obu stron na złocisty kolor. Dodajemy z sałatką, pomidorami, ketchupem lub czym tam lubimy. 





  

  


  
  

Komentarze

  1. Fajny pomysł z tą bułką tartą :) Apetycznie wyglądają tosty :) Przyznam, że ja nigdy nie robiłem takich tostów. Muszę spróbować z bułką tartą i jajkiem, bo zazwyczaj robię tosty bez obtoczenia jajkiem i bułką tartą tostów :)

    Pozdrawiam serdecznie,
    Patryk

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny