TOSTY W PANIERCE
Tosty w innej odsłonie - nie trzeba posiadać tostera, aby je wykonać. Są to tosty w panierce z bułki tartej, smażone na patelni. Dawniej, gdy nikt nie miał tostera i chleb tostowy nie był znany, robiło się smażony chleb maczany w jajku. Domyślam się, że dla większości z Was to są smaki dzieciństwa. Moje tosty to taka wzbogacona wersja tych z dzieciństwa...wersja nadziewana i w panierce.
Bardzo lubię tosty, często jem je na śniadanie i nie wyobrażam sobie bez nich życia 😉 I gdy zepsuł mi się toster, zaczęła się inwencja twórcza. Mój mąż nie mógł się najeść 😋 takie dobre, ze robiliśmy je kilka dni z rzędu 😁
Składniki:
Bardzo lubię tosty, często jem je na śniadanie i nie wyobrażam sobie bez nich życia 😉 I gdy zepsuł mi się toster, zaczęła się inwencja twórcza. Mój mąż nie mógł się najeść 😋 takie dobre, ze robiliśmy je kilka dni z rzędu 😁
Składniki:
- 4 kromki chleba tostowego
- 2 plasterki wędliny (u mnie - salami)
- 2 plasterki sera żółtego
- 2 pomidory suszone
- 1 jajko
- 3/4 szklanki bułki tartej
- olej rzepakowy do smażenia
- masło do smarowania
Wykonanie:
Kromki chleba tostowego z jednej strony smarujemy masłem. Na jednej kromce układamy wędlinę, ser oraz pomidora suszonego, przykrywamy drugą kromką - od strony posmarowanej masłem. Dociskamy. Czynność powtarzamy z pozostałymi kromkami.
Fajny pomysł z tą bułką tartą :) Apetycznie wyglądają tosty :) Przyznam, że ja nigdy nie robiłem takich tostów. Muszę spróbować z bułką tartą i jajkiem, bo zazwyczaj robię tosty bez obtoczenia jajkiem i bułką tartą tostów :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie,
Patryk