ŚWIĄTECZNA INKA PIERNIKOWA
Święta Bożego Narodzenia🎄 kojarzą mi się z zapachem piernika i pomarańczy. Dlatego postanowiłam zrobić świąteczną kawę Inkę z czekoladą o smaku piernikowym i sokiem z pomarańczy🍊 A jakie to święta bez śniegu❆- to też moją Inkę oprószył śnieżek w postaci kaszy jaglanej ekspandowanej 😉
Składniki:
Składniki:
- 4 kostki czekolady gorzkiej
- 2 łyżki soku z pomarańczy
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 2 łyżeczki kawy inka
- 200 ml gorącej wody
- 2-3 łyżki mleka
- kilka goździków
- kasza jaglana ekspandowana
Wykonanie:
W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę gorzką i dodajemy sok z pomarańczy oraz przyprawę do piernika. Mieszamy. Do kubka wsypujemy kawę Inkę, zalewamy gorącą wodą i dodajemy podgrzane mleko. Na dno szklanki wlewamy rozpuszczoną czekoladę a na nią kawę Inkę. Do dajemy kilka goździków i sypiemy jaglaną kaszę ekspandowaną.
Przed spożyciem zmieszać obie warstwy.
Przed spożyciem zmieszać obie warstwy.
#konkurs
Lubie świeta choćby dla tych cudownych aromatow Inka piernikowa! Kurcze ale super apetyczny rozgrzewacz! Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńKawa faktycznie mega rozgrzewa:) Dziękuję i pozdrawiam :)
UsuńAle musiała być aromatyczna, bardzo fajny pomysł na kawę :)
OdpowiedzUsuńKawa bardzo aromatyczna i pyszna w smaku, a do tego super rozgrzewa ;)
UsuńO, moja ulubiona kawa inka ;) Często ją piję z mlekiem. Bardzo ją lubię.
OdpowiedzUsuńNapój pięknie prezentuje się ;)
Pozdrawiam,
Patryk
Też bardzo lubię Inkę :) A oprócz tego, że pyszna to pachnie świętami ;)
UsuńPodoba mi się Inka w świątecznej wersji :)
OdpowiedzUsuń