RYŻ NA MLEKU Z PRAŻONYMI JABŁKAMI I CYNAMONEM
Lubicie ryż na mleku? Ja bardzo 😊 Dawniej kupowałam gotowy, ten w kubeczkach. Niestety jego skład daje wiele do życzenia. Zaczęłam, więc robić go sama w domu i powiem Wam, że jest sto razy lepszy!!! Można go jeść na ciepło lub na zimno. Jest idealny jako pożywne śniadanie lub deser. Testuję różne wersje oraz smaki i podzielę się z Wami tym najlepszym...z cynamonem i prażonymi jabłkami na miodzie, a do tego kawałki orzechów włoskich i płatki migdałowe. Niebo w gębie 😋
Składniki:
Składniki:
- 200 g ryżu
- 2,5 szklanki mleka
- 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
- 2 łyżeczki cynamonu + 1 łyżeczka do jabłek
- 1/2 łyżeczki kardamonu
- 3 małe jabłka
- 1 łyżka miodu
- garść orzechów włoskich
- łyżka płatków migdałowych
Wykonanie:
Do garnka wlewamy mleko. Dodajemy cukier z wanilią, kardamon oraz cynamon i zagotowujemy. Następnie wsypujemy ryż i gotujemy na małym ogniu do momentu całkowitego wchłonięcia mleka przez ryż. Co jakiś czas mieszamy, aby ryż nie przywarł do dna.
Jabłka obieramy ze skórki, przekrawamy na pół, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w drobną kostkę. Orzechy grubo siekamy. Na patelni rozpuszczamy miód i czekamy, aż zacznie się pienić. Dodajemy jabłka, orzechy, płatki migdałowe oraz cynamon i prażymy przez chwilę, aż jabłka nieco zmiękną.
Do miseczki na spód wykładamy miękki ryż, na niego prażone jabłka z orzechami i płatki migdałowe.
Rada:
Gdy nie spożywamy mleka krowiego, możemy zamienić go na dowolne mleko roślinne.
Rada:
Gdy nie spożywamy mleka krowiego, możemy zamienić go na dowolne mleko roślinne.
Wspanialych i radosnych swiat dla Ciebie i Twojej rodziny Wiele milosci i radości oraz samych smakolykow na stole Pozdrawiam cieplo!
OdpowiedzUsuńBardzo lubię ryż na mleku i jabłkiem :) Często taki ryż na mleku i jabłkiem jem na śniadanie :)
OdpowiedzUsuńZ okazji nadchodzących świąt Bożego Narodzenia, życzę zdrowych i pogodnych świąt!
Pozdrawiam,
Patryk
Nie pamiętam kidey ostatni raz jadłam :-)
OdpowiedzUsuńPyszne danie w moim stylu.Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuń