GRZANKI NIESPODZIANKI
Fajny i smaczny pomysł na wykorzystanie "wczorajszych" bułek. Grzanki z bułek nadziane farszem z wydrążonych bułek oraz pieczarek i kukurydzy, zapiekane z serem. Idealne na kolacje lub jako przekąska imprezowa.
Składniki:
Składniki:
- 4 bułki
- 1 duża cebula
- 6 pieczarek
- 3 łyżki kukurydzy z puszki
- natka pietruszki
- 1 jajko
- 4 łyżeczki masła
- 4 plasterki sera żółtego
- sól, pieprz
- zioła prowansalskie
- olej do smażenia
Wykonanie:
Z bułek ścinamy wierzch i wydrążamy cały środek. Wydrążony miąższ zostawiamy- będzie nam później potrzebny. Na dno każdej bułki wkładamy małe kawałeczki masła (1 łyżeczka masła na 1 bułkę.)
Cebulę obieramy i drobno kroimy. Wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy do zeszklenia. Pieczarki obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do cebuli. Przyprawiamy pieprzem, solą oraz ziołami prowansalskimi. Gdy pieczarki się pomażą dodajemy wydrążony miąższ z bułek. Mieszamy i smażymy jeszcze jakieś 3-5 min. Na końcu dodajemy kukurydzę i posiekaną natkę pietruszki. Mieszamy i zestawiamy z ognia. Studzimy.
Gdy farsz trochę przestygnie wbijamy do niego jajko i dokładnie mieszamy. Gotowym farszem napełniamy wydrążone bułki. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut. Po tym czasie, na każdej bułce układamy plasterek sera, posypujemy ziołami i wkładamy do piekarnika jeszcze na 5 minut.
Podajemy z ketchupem, majonezem lub ulubionym sosem.
Robię bardzo podobne. :-) Może to nasze gdańskie danie regionalne będzie? ;-)
OdpowiedzUsuńCzemu nie ;)
UsuńJa na ten przepis - podobny trafiłam pare lat temu przypadkowo i od tamtego zasu co jakis czas gosci to u mnie na stole :)
Usuńekstra pomysl! wygladaja bardzo apetycznie :D!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńWidziałem podobny przepis innym blogu na takie grzanki, tylko z samym jajkiem ;) Muszę kiedyś spróbować zrobić takie grzanki, bo zazwyczaj to ja robię jajko w grzance, ale przyrządzam je na patelni.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Patryk
Są bardzo smaczne :) Polecam spróbować :)
UsuńDo tej pory robiłam tylko śniadaniowe bułki z zapiekanym jajkiem, ale ta propozycja również bardzo mi się podoba :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i proszę koniecznie spróbować :)
Usuń