Zupa bananowa z kurczakiem

Zupa bananowa z kurczakiem...brzmi dziwnie? Też tak kiedyś myślałam. O zupie bananowej słyszałam już jakiś czas temu, ale nie mogłam się do niej wtedy przekonać. Od tej pory wiele się zmieniło. Stałam się bardziej otwarta na różne nowości w kuchni i z wielką chęcią eksperymentuje. Gotuję i próbuję takie potrawy, o których dawniej nawet nie śniłam 😊 Cały czas idę do przodu i staram się rozwijać...
Ostra zupa bananowa z kurczakiem na mleczku kokosowym w moim wydaniu...bo od siebie dodałam marchewkę i cukinię. Ostro-słodki smak, który na pewno zaskakuje. A czy przypadnie do gustu?


Składniki:
  • 1 cebula
  • 2 papryczki chili
  • 1 pierś z kurczaka
  • 3 banany
  • 1 marchewka
  • 1/2 cukinii
  • 1 łyżeczka curry
  • puszka mleka kokosowego
  • 1 l bulionu
  • 1 łyżeczka sosu sojowego (bez glutenu)
  • słodka papryka mielona
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
Wykonanie:

Zagotowujemy bulion i wrzucamy do niego banany pokrojone w plasterki. Chwilkę gotujemy, a następnie blendujemy na gładki krem. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Cebulę obieramy, papryczki chili myjemy i osuszamy. Cebulę i papryczki chili drobno siekamy i wrzucamy na rozgrzaną oliwę. Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy z niepotrzebnych części i kroimy w kostkę. Wrzucamy na patelnię do zeszklonej cebuli. Podsmażamy, przyprawiamy curry, papryką mieloną, pieprzem oraz solą, a następnie zawartość patelni przenosimy do garnka z kremem bananowy. Marchewkę obieramy, myjemy i kroimy w słupki. Wrzucamy do zupy. Gotujemy ok. 10 min. Cukinię obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Wrzucamy do zupy.  Wlewamy mleczko kokosowe. Zagotowujemy. Przyprawiamy sosem sojowym, pieprzem i solą.



Komentarze

  1. Przepyszna zupa i do tego każdy zdziwiony, że z bananami ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję! U mnie też mój mąż był zdziwiony, że z bananami i na początku nie bardzo chciał jeść ;)

      Usuń
  2. Niesamowite połączenie! Ciekawa jestem smaku tej zupki, bo zapowiada się fantastycznie :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny