ZAPIEKANKA JAGLANA Z OSCYPKIEM I POMIDORAMI SUSZONYMI
Kolejny przepis z typu...zapiekanka kolacyjna. Tym razem jest to zapiekanka z kaszy jaglanej z dodatkiem kiełbasy drobiowej, suszonych pomidorów i oscypka. Jedna z lepszych jakie jadłam, a do tego zdrowa ! Polecam zamiast pizzy 🍕
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 1/2 kostki rosołowej
- 200 g kiełbasy drobiowej
- ok. 10 szt. pomidorów suszonych
- 2-3 małe oscypki
- 5 jajek
- 1 cebula
- pęczek natki pietruszki
- opakowanie mozzarelli
- sól, pieprz
- zioła prowansalskie
- olej do smażenia
Wykonanie:
Kaszę jaglaną gotujemy razem z kostką rosołową w 2,5 szklanki wody do momentu aż kasza wchłonie całą wodę. Cebule obieramy i drobno kroimy. Kiełbasę obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Na rozgrzany olej wrzucamy cebulę i smażymy do jej zeszklenia. Do cebuli wrzucamy pokrojoną kiełbasę i podsmażamy ok. 5 min. Do miski wrzucamy jajka, dodajemy sól, pieprz oraz zioła i rozbełtujemy je. Do rozbełtanych jajek dodajemy ostudzoną kaszę jaglaną i dokładnie mieszamy, aby kasza nie była posklejana w grudki. Następnie dodajemy posiekaną natkę pietruszki, pokrojone w kostkę oscypki i pomidory suszone oraz wystudzoną kiełbasę z cebulką. Wszystko mieszamy i gotową masę wykładamy na formę do tarty. Ser mozzarella odsączamy z wody, kroimy w plasterki i układamy na wierzchu zapiekanki. Posypujemy ziołami. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25-30 min. Podajemy na gorąco.
Fajny przepis na pożywne danie dla rodziny. Gratuluje pomysłu i pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję! Pozdrawiam :)
UsuńWygląda smakowocie :)
OdpowiedzUsuń:)
Usuń