SOS ŻURAWINOWY

Sos żurawinowy - pyszny dodatek do mięs, serów i wędlin. Urozmaici każdy obiad. Jego przygotowanie jest dziecinnie proste i nie wymaga wiele czasu. A nic nie może dorównać oscypkowi podanym z takim domowym sosem żurawinowym 😉


Składniki:
  • 500 g żurawiny świeżej lub mrożonej
  • sok z 1/2 pomarańczy
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 1/3 łyżeczki chili
  • 3 łyżki miodu
  • 1 czerwona cebula
  • 1-2 łyżki oleju rzepakowego
Wykonanie:

Cebulę obieramy i drobno siekamy. Podsmażamy na oleju rzepakowym do zeszklenia, a następnie dodajemy żurawinę. Wlewamy sok z pomarańczy i wsypujemy cukier puder. Gotujemy na małym ogniu do momentu aż żurawina zmięknie a sos zgęstnieje i konsystencją będzie przypominał dżem. W między czasie przyprawiamy sos mieloną chili. Na końcu dodajemy miód.
Sos przechowujemy w zamkniętym naczyniu, np. słoiczku w lodówce.

 




Komentarze

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny