PLACKI KUKURYDZIANE W 2 WERSJACH
Pyszne placuszki kukurydziane w dwóch wersjach: na słodko z winogronami oraz wytrawne z kabanosami. Dla każdego coś dobrego. Idealne na śniadanie, podwieczorek jak i kolację.
Składniki:
Wersja wytrawna:
- 1 szklanka płatków kukurydzianych
- 2 jajka
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki mąki
- 3 plasterki sera żółtego
- pęczek szczypiorku
- 3 kabanosy
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Wykonanie:
W misce rozbełtujemy jajka, dodajemy mleko, mąkę i dokładnie mieszamy aby nie powstały grudki. Szczypiorek myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Ser żółty kroimy na mniejsze kawałki, a kabanosy w plasterki. Wszystko wrzucamy do miski i mieszamy z przygotowaną masą. Przyprawiamy pieprzem i solą. Na końcu wrzucamy płatki kukurydziane. Mieszamy i odstawiamy na 15-20 min. Placki smażymy na rozgrzanym oleju. Podajemy z ketchupem lub innym sosem. Można do nich podać sałatę.
Wersja na słodko:
- 2 szklanki płatków kukurydzianych
- 2 jajka
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki mąki
- 1 łyżka cukru pudru
- ok. 15 szt. winogron różowych
- olej do smażenia
Wykonanie:
W misce rozbełtujemy jajka, dodajemy mleko, mąkę, cukier puder i dokładnie mieszamy aby nie powstały grudki. Winogrona myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do miski i mieszamy z przygotowaną masą. Na końcu wrzucamy płatki kukurydziane. Mieszamy i odstawiamy na 15-20 min. Placki smażymy na rozgrzanym oleju. Podajemy z cukrem pudrem, dżemem lub bitą śmietaną.
Komentarze
Prześlij komentarz